Венецуела поиска официално извинение от Испания за „геноцида” след откриването на Америка

0430036001380632904_568593_600x458Венецуелският президент Николас Мадуро поиска от Испания официално извинение пред народите на Америка за „геноцида”, извършен след откриването на континента преди пет века.

Мадуро направи изявлението в Каракас, по време на събитие, посветено на индианската съпротива. Денят е национален празник в Испания и празник на испаноезичните държави, пише в. „Мундо“.

ВЕНЕЦУЕЛА ПОМОЛИ ВАТИКАНА ЗА ПОМОЩ В СПОРА С ОПОЗИЦИЯТА „Вместо да продължава да отбелязва 12 октомври, испанската корона трябва да поиска прошка от народите на Америка за геноцида, за Холокоста, които извърши испанската корона спрямо индианските народи.

80 милиона мъже и жени са били убити или са изчезнали”, каза президентът на Венецуела. мадуро обяви, че в петък ще положи клетва национална и международна комисия на по-високо равнище, която ще се занимава с „деколонизация на родината” и покани и президента на Боливия Ево Моралес, като представител на „индианската съпротива срещу колонизацията”, да вземе участие в нея.

РЕДАКТОР: СЕВИМ РАШИДОВА

© Actualno.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>