Великобритания обмисля правни действия срещу Испания заради Гибралтар

imagesВеликобритания може да предприеме правни действия срещу Испания заради засилените проверки по границата с Гибралтар, каза говорител на британския премиер Дейвид Камерън, цитиран от “Ройтерс”.

Напрежението около оспорваната територия се засили този месец, след като Испания се оплака, че Гибралтар строи изкуствен риф и съоръжението ще пречи на испанските рибарски лодки.

Мадрид наложи по-строги проверки на границата с Гибралтар, с което предизвика огромни забавяния за хиляди туристи и местни хора. Испания също така намекна, че може да наложи нова гранична такса и да забрани на самолетите да използват въздушното й пространство, за да стигнат до Гибралтар.

Говорителят на Камерън смята, че засилените гранични проверки са “политически мотивирани и напълно непропорционални” и трябва да бъдат спрени. “Премиерът е разочарован от това, че Испания не успя да отмени допълнителните гранични проверки през уикенда, и сега обмисляме с какви правни действия разполагаме”, допълни той.

Според дипломатически източници Испания може да прехвърли в ООН спора си с Великобритания заради Гибралтар.

Междувременно днес британска военноморска групировка от 10 кораба напусна териториалните води на кралството и се насочи към Гибралтар (виж видеото). Част от корабите, тръгнали от две британски бази – в Плимът и Портсмът, ще хвърлят котва край Гибралтар, а други ще влязат в португалски пристанища.

Групировката ще участва в планови маневри. Военноморското командване на кралството обяви, че корабите са на “обикновено, отдавна планирано плаване”. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>