Великобритания и Испания са на път да се хванат за гушите

Image_2471598_407Лондон е само на един изстрел разстояние от военен конфликт с Испания във връзка с Гибралтар, пише вестник ”Ди Експрес”.

Това мнение се потвърди и от изказването на депутата Джим Добин, който предупреди, че има опасност Мадрид да разпали военен конфликт с Великобритания по гибралтарския въпрос, ако не смекчи действията си.

Добин подчерта, че повишеното напрежение в Средиземноморието може да доведе дотам, че дори незначително действие от страна на Испания или Великобритания може да предизвика сериозна реакция.

Изявлението на Добин идва след проблемна ситуация, която възникна с испански кораб, който отказа да се подчини на заповедите на Кралските военноморски сили и да напусне гибралтарските териториални води. По-късно плавателният съд се е изтеглил от водите на Гибралтар.

Отношенияте между двете държави се изостриха това лято, след като Великобритания издигна изкуствен риф около Гибралтар, ограничаващ свободното корабоплаване окоро територията, в отговор на което Испания наложи по-строг граничен контрол. /Източник: Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>