Великобритания е готова на война с Испания за Гибралтар

gibraltarВойнствени изявления бяха направени днес от английски политици  на фона на дипломатическата криза за Гибралтар.

Министърът на отбраната Майкъл Фалън обеща да защити британската територия по всякакъв начин. Според испанския външен министър Жозе Мануел Гарсия-Маргало, обаче жителите на Гибралтар сами трябва да решат дали да останат в ЕС.

Премиерът Тереза Мей ще тръгне на война за Гибралтар по същия начин, по който Маргарет Тачър го направи за Фолклендските острови, каза бившият министър-председател на Великобритания Майкъл Хауърд.

Той подчерта, че не може да се поставя под въпрос, че британското правителство твърдо ще застане зад Гибралтар, чието население категорично в два реферлендума е заявило, че не иска да живее под испанско управление.

Кризата възникна след като Съветът на Европа даде право на вето на Испания по въпроса за бъдещите отношения на Гибралтар с Европейския съюз.

Правителството в Мадрид ще има думата за това дали споразуменията с Великобритания да се прилагат за Гибралтар след „Брекзит”, пише в насоките на ЕС, които бяха представени днес. Документът трябва да бъде гласуван на срещата на европейските лидери на 29 април.

Гибралтар e превзет през 1703 г. от агло-холандските войски по време на Войната за испанското наследство. А през 1713 г. е официално признат за английски. В следващите 300 години спорът между Англия и Испания за територията от 6,5 кв. км продължава да се води с дипломатически и военни средства.

Жителите на Гибралтар гласуваха за оставането в състава на Обединеното кралство на два независими референдума през 1967 г. и 2002 г. Но повечето от тях бяха срещу „Брекзит” при допитването през миналата година.

Испания предложи на територията да бъде разрешено да остане в ЕС в замяна на споделен суверенитет.

Според гибралтарския главен министър Фабиан Пикардо, испанското правителство се опитва да „открадне“ Гибралтар.

„Това е безобразен опит на Испания за манипулиране на ЕС в полза на собствените си тесни политически интереси”, посочи той.

„Гибралтар не е за продан и няма да търгуваме с него”, заяви от своя страна британският външен министър Борис Джонсън.

ВЕСТИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>