Важна промяна в условията за пенсиониране в България и ЕС

descarga (1)Важна промяна в условията, при които се пенсионират българите, работили в страната и в Европейския съюз, се очаква да настъпи след решение на Съда на ЕС. Това зависи от изхода на делото “Сомова срещу България”, заведено от българска гражданка, работила в Австрия, срещу България.

Договорът за функционирането на Европейския съюз не допуска съществуването на правна уредба като българската, която обвързва пенсионирането с изискване за прекратяване на работа. Това гласи заключението на Съда на ЕС по делото “Сомова срещу България”, което е от края на миналата седмица и предстои да бъде разгледано на заседание на съда, съобщи ”24 часа”.

След решението на съда българите вече ще могат да се пенсионират, без да прекъсват работа дори за ден. Сега навършилите години и стаж за пенсия трябва поне за ден да спрат работата и осигуряването си, за да могат да подадат документи в Националния осигурителен институт, независимо че отговарят на всички условия на закона за придобиване право на пенсия.

Много сигнали и жалби във връзка с това изискване са отправяли и читатели на ”Български новини”. В момента те трябва да прекъснат работата и осигуряването си в страната-членка на ЕС, където работят, да се приберат в България, за да представят документите си в НОИ и след това отново да си намерят работа в страната, където живеят. А в условията на криза, обхванала редица европейски страни, това никак не е лесно.

Според ЕК изискването в българския Кодекс за социално осигуряване за прекратяване на работа преди пенсиониране ограничава основни права на гражданите като право на труд и свободно движение. Ако пенсионерът е задължен да прекрати работа, за да ползва правото си на пенсия, той се излага на несигурност, се казва в мотивите към решението, дадени от генерален адвокат Мелхиор Вателет. Представителят на Люксембург в Съда на ЕС е трябвало да отговори на изпратените от Административен съд в София-град въпроси за разминаване между българското и европейското законодателство.

Според Вателет прекратяването на трудова дейност, за да се пенсионира човек, води до объркване на професионалното му развитие. За да могат да се пенсионират по сегашните български правила, хората губят йерархичната си позиция, натрупания стаж, отпуските и възможността за израстване в кариерата, пише в решението на съда, цитирано от “24 часа”.

България също не вижда смисъл в изискването човек да напусне работа, за да може да се пенсионира, става ясно от становище на Министерския съвет пред Съда на ЕС, което е представено на 9 януари 2014 г. В него съществуващата разпоредба дори е наречена нелогична, но не е обяснено защо досега странатани не се е отказала от това ограничение.

НОИ трябва да признава за осигурителен стаж и вноските, които са правени в друга страна от ЕС и те да важат при отпускането на пенсия в България, гласи друга част от заключенията на адвокат Мелхиор Вателет по делото. При това признаването на стажа от друга страна се прави независимо дали пенсионерът иска да му бъде признат или не. Освен това Съдът на ЕС не разрешава на НОИ да прекрати изплащането на пенсия, ако към датата на пенсиониране гражданинът не е посочил, че има осигуряване и в друга страна от съюза.

Проблемът за хората е не само в усложнената бюрократична процедура, но и във факта, че заради това изискване кандидат-пенсионерите, които са напуснали работа и са подали документите си в НОИ, стоят без никакъв доход. Пенсията им още не е изчислена, не получават и заплата, защото са напуснали работа, за да получат право на пенсия. Причината за забавянето е в технологията за изчисляване на пенсиите, обясниха експерти от НОИ. Срокът за изчакване на пенсията може да бъде и удължен, ако хората са работили в повече от една фирма едновременно или пък има липсващи документи за техния осигурителен стаж.

Работодателите подкрепят махането на изискването човек да напусне работа, за да може да се пенсионира. Причината е, че т. нар. нулев ден създава допълнително работа на специалистите по човешки ресурси да прекратят договора на работника за поне един ден и след това да сключат с него нов.

Становище като заинтересована страна и пазител на договора за ЕС е предоставила и Европейската комисия.

От Министерството на труда и социалната политика в България са заявили пред “24 часа”, че не се ангажират със срокове, в които да бъде променен Кодексът за социално осигуряване.

Те все още изчакват финалното решение на съда на ЕС, защото той можел да не се съобрази със заключението на генералния адвокат Мелхиор Вателет. Социалният министър Хасан Адемов е потвърдил пред “24 часа”, че решението на Съда на ЕС ще бъде спазено. | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>