Бюджетният дефицит в еврозоната и в ЕС спада през първото тримесечие

 

Снимка: Архив Ройтерс

 

0000243384-article3Бюджетният дефицит в еврозоната за първото тримесечие на 2017 г. е достигнал 0,9% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е малко под нивото му от предишните три месеца – 1,1%. Това показват последните сезонно коригирани данни на Евростат, публикувани днес.

В Европейския съюз като цяло бюджетният дефицит се оценява на 1,0% от БВП, също отбелязвайки спад на тримесечна база от 0,2 процентни пункта.

През първите три месеца на годината държавните приходи в еврозоната се равняват на 46,5% от БВП спрямо разходи за 47,4% от БВП. В същото време данните за ЕС като цяло сочат, че приходите са били 45,2% от БВП, а разходите – 46,2%.

Според данните на Евростат само в две страни се наблюдава бюджетен дефицит от над 3 на сто от БВП: във Франция от 3,3% и в Румъния, която рязко е повишила дефицита си на тримесечна база от 1,8% на 3,2%. За голяма част от страните обаче, включително Гърция, Испания и Италия, липсват данни.

В България сезонно коригираният бюджетен дефицит се оценява на 0,1% от БВП за първото тримесечие на 2017 г.

За сравнение, през предишното тримесечие страната е отчела дефицит от 1,0%, което означава разлика от 0,9 процентни пункта. На годишна база обаче разликата е в обратната посока, тъй като през първото тримесечие на 2016 г. България е отбелязала излишък от 0,6% от БВП.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>