Български фолклор на най-престижния световен фламенко форум в Севиля

imagesБългарски фолклор представи страната ни на най-престижния фламенко форум в света. Международният проект „Еструна”, с участието на хор „Нови български гласове”, бяха част от септемврийския фестивал в Севиля. За пръв път български певци се представиха в столицата на фламенко музиката, информира bTV.

Проектът „Еструна” беше създаден в София преди три години от музиканти от Испания, Италия и България. Според артистичния директор на състава Антонио Форчоне българските гласове прибавят към „Еструна” нещо специално. „За мен, като артистичен директор, трябва да кажа, че това е най-голямото ми музикално предизвикателство”, допълни още той.

Един от фламенко певците Арканхел сподели, че музиката им се харесва на публиката, защото е качествена и се прави от сърце. „Това, което правим е да предложим на хората истината. Истината за българския народ, истината за хората, които правят фламенко, чрез музиката, музиката, която определя тези хора”, сподели певецът.

Директорът на Фламенко биеналето в Севиля Кристобал Ортега коментира, че фестивалът е най-важното фламенко събитие в света. По думите му, по време на биеналето Севиля се превръща в световната столица на фламенкото. „Артистите, които идват носят огромна отговорност, защото за тях да се представят тук е много важно”, сподели Ортега. Според него едно успешно представяне в Севиля може да донесе много нови участия, както на национално, така и на международно ниво.

На 5 декември се очаква „Еструна” отново да са в България за концерт в зала 1 на НДК.

Редактор: Румен Скрински / Актуално.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>