Български ученици правят дизайна на иновативен софтуер, разработван в университет в Испания

pchelp4Български ученици правят дизайна
на иновативен софтуер , разработван в университет
в Испания

Пловдив, /Таня Благова, БТА/
Ученици от Начално училище “Св. Климент Охридски” в Чирпан правят дизайна на иновативен софтуер, който се разработва в катедра “Информационни технологии” в университета “Кастила – Ла Манча” в Испания. Това съобщи за БТА Красимира Кантарджиева, координатор на проекта “Wearable Methodology” по ОП “Еразъм +” за България.
Учените от катедра “Информационни технологии” към Испанския университет са останали възхитени от анимационните герои и илюстрациите, които българчетата са нарисували към нов образователен софтуер, който се разработва по проекта.
Софтуерът по проекта представлява иновативна методика на преподаване на английски език, разработвана на базата на интерактивни методи, използващи сензори и софтуер, който първоначално е бил използван за дистанционен контрол на селскостопански дейности в Испания. Идеята сензорните технологии да се въведат в класната стая възниква сред членовете на екипа учени от Университета “Кастила – Ла Манча”. По този начин се повишава значително мотивацията на децата, а от там идват и отличните резултати, коментира Кантарджиева. Новата технология разрешава екипна работа, както между самите ученици, между учител и ученици, така и между децата и заобикалящата ги среда. Разработването на образователния софтуер включва не само методически иновативни уроци базирани на ситуации от реалния живот, но и дизайн на графичния интерфейс.
Така седемте ученици от българското училище в Чирпан, партньор по проекта, се превърнаха в дизайнери на графичните изображения в новата методика. Творците са получили испанските си дипломи на специална церемония в Общински културен клуб – Чирпан.
Новата методика на преподаване ще бъде внедрена следващата учебна година в три училища в Европа – Начално училище “Св. Климент Охридски” в Чирпан, Начално училище “Антон Диас” в Испания и Начално училище “Петър Зоранич” в Хърватия.

/ГИ/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>