Български дни в Малага

unnamed

За първи път  на 6, 7 и 8 март  се проведоха  Български дни в Малага  посветени на националния празник на Република България и 137 годишнината от Освобождението на странатa ни.  Инициатор на събитието бе   Асоциация ”Малага-България-2010”, а  съорганизатори  бяха Асоциация ”Българска дружина” и Асоциация ”Марбея -България-2013”.

Събитието  се  осъществи със съдействието и подкрепата на Асоциацията  на съседите в Каранке, Кметство Малага и Федерацията на асоциациите “Партисипасион  сиудадана”. На  събитието  присъства   госпожа Надя Кантарева – директор  на издателство  “Аз Буки”,  към МОН.

Българските дни в Малага бяха открити на 6 март с поздравления от председателите на 4 асоциации. След, което бе представена концертна програма на дошлите специално от България малки таланти, на възраст от 5 до 15 години, възпитаници на Арт Център “Стринджендо”, Национален дворец за децата – София, Балет –Търговище, СОУ ”Св Кл.Охридски”- Добрич и Балет Б2 – Силистра. Тяхното участие в Българските дни бе подпомогнато от Арт Център “Стринджендо”, с ръководител г-жа Светлана Струнджева, която поздрави всички присъстващи.

В концерта се включиха и деца от ПБНУ “Родина”, Малага.  Открита бе изложба на красивите творби на български художници, живеещи  в Андалусия – A. Тодоров и курс по иконография, Марбея, Р. Стоилова, А. Цолова, Ю. Любенова, М. Драганска, Д. Мантаров. В изложбата бяха включени и рисунки на деца от   Арт център “Стринджендо”, НДД-София, Детски курс по рисуване “Слънца”, Марбея и ПБНУ “Родина”   Представена бе книгата  „Цветовете на чувствата” с  автор П. Костадинова и  илюстратор   А. Цолова, както и творчеството на Атанас Панайотов.

Книгата  „Цветовете на чувствата” се издава с благотворителна цел, част от събраните средства ще бъдат дарени на акцията в помощ на деца болни от аутизъм, която провежда Асоциация “Другата България”. Бе подредена документална изложба, посветена на Светите братя Кирил и Методий, дарение от ДАБЧ.

Дойде ред и на вторият ден. На откриването присъстваха г-н Х. Андраде и П. Помарес, представители на кметсво Малага, а по- късно ни посетиха и г-н Франсицко де ла Торе, кмет на град Малага и г-жа  Тереса Порас, заместник кмет на града. Бяха прочетени приветствия от г-н В. Рашидов, министър на Културата, г-н Коджабашев- посланик на Република България в Кралство Испания, г-н Д. Владимиров   председател   ДАБЧ.

Г-жа Надя Кантарева поздрави присъстващите и подари  издания на вестник Азбуки. След официалната част започна и богата и интересна  музикалната програма. Децата от ПБНУ Родина се бяха  подготвили  с песни  и народни танци и си заслужиха аплодисментите.  Гостите ни от България, не се умориха да пеят и да танцуват и очароваха публиката. Красотата на Българския фолклор бе представена с  жизнерадостните и прекрасни изпълнения на  Формация ”Българска  роза”, Палма де Майорка  с  ръководител  Росен Антонов, Асоциация “Т.А.Н.Г.Р.А” с  ръководител  Деана Иванова, сем. Жекови.

Пофесионалното им представяне развълнува всеки от нас. Танцовата група “Ромеро и Хара”, представи темперамента на испанския фолклор. Участие взеха  и децата от Асоциация ”Кахита музикал” с ръководител Петя Колева, както и Деси Димитрова, ученичка в музикалната академия –  Малага,  които както винаги се представиха отлично. Фолклорен състав “Български ритми” към АМБ- 2010, поведе общо хоро, в което се включи и г-н кмета на град Малага. Така с много радост и веселие премина този ден.

Българските дни в Малага приключиха на 8 март с обща разходка и посещение на забележителности в Малага и поздравления за деня на Жената. БЛАГОДАРИМ на  участниците в културната програма,  на всички, които ни уважиха с присъствието си и на всички, които ни подпомогнаха и   се включиха в органзацията на тези дни.

От  ръководството на Асоциация ”Малага-България-2010”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>