Българският кораб с кокаин бил локализиран от италиански патрулен самолет


По повод на конфискуваните 3 тона кокаин в Атлантическия океан, за които съобщи онзи ден Испания, италианската финансова полиция днес уточни, че корабът, превозвал дрогата, е бил локализиран благодарение на италиански патрулен самолет, оборудван “със специални технологии”, съобщи БТА.

Корабът “Свети Николай”, плаващ под български флаг, на който в понеделник испанската полиция намери наркотиците, бил засечен и следен две или три нощи от самолет ATR-42 на италианската финансова полиция, каза за АФП ръководителят на операцията подполковник Джовани Интердонато. Той не уточни с какви системи точно е оборудван самолетът, “за да не получат трафикантите предимство”.

Офицерът подчерта, че италианската финансова полиция редовно патрулира до Атлантика под егидата на базирания в Лисабон Морски център за операции срещу наркотрафика.

От началото на годината въздухоплавателното звено на италианската финансова полиция в Пратика ди Маре, близо до Рим, е помогнало да бъдат заловени над 8 тона марихуана и е разкрило наличието на повече от 250 плантации за канабис на албанска територия, каза Интердонато.

Според испанското МВР в понеделник полицията намерила на борда на кораба – на около 80 км от пристанището на Кадис – над 100 пакета кокаин, което прави повече от 3 тона дрога. Испанските специални части арестуваха 21-членния българския екипаж на кораба, а също шестима колумбийци в Мадрид и четирима испанци в Галисия, заподозрени, че ръководят трафика, припомня АФП.

В комюнике на италианската полиция се посочва, че българите, които били пуснали котва край африканския бряг, “преместили кораба си на Карибите, за да натоварят дрогата, след като получили зелена светлина от Колумбия, докато колумбийците пращали емисарите си в Испания да коодинират операциите”. Полицията подозира, че дрогата е трябвало да бъде превозена по суша от Галиция до Мадрид.
dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>