Българските училища зад граница ще могат да обучават дистанционно и да подготвят кандидат-студенти

02-06ucРазширява се списъкът с дейности на българските неделни училища, които могат да се финансират и подпомагат методически от МОН. Министерският съвет одобри в сряда промени в ПМС 334/2011, с които разшири кръга на субектите, които могат да откриват български неделни училища в чужбина, както и списъка на дейностите, които те могат да извършват.

С промените освен обучение по предмети от училищната програма, българските съботно-неделни училища в чужбина ще могат да предлагат подготовка по български език за децата от предучилищна възраст, както и подготовка на кандидат-студенти за прием в български висши училища. Уроците за кандидат-студенти ще може да са само по български език и литература, по история и по география на България. За организирането на курсовете училищата ще получават методическа помощ от образователното министерство.

Българските неделни училища да могат да организират вече и дистанционна форма на обучение за децата, които живеят в по-отдалечени населени места. Това ще става при условия и ред, определени със заповед на министъра на образованието и науката. Целта е да се популяризира българският език и да се даде възможност на повече деца на наши сънародници зад граница да се обучават.

За по-голяма прозрачност и систематичност и заради засиления обществен интерес се предвижда издадените удостоверения за проведено обучение да се въвеждат в специален регистър.

Според досегашния ред български неделни училища в чужбина се разкриват само към организации на българи, живеещи извън страната, регистрирани съгласно законодателството на съответната държава за извършване на образователно-културна дейност. След приетите промени училища ще могат да се откриват и към дипломатическите представителства на България в чужбина, български православни църковни общини, както и при славянобългарския манастир „Св. Вмчк. Георги Зограф” в Атон. Целта е да се улесни максимално достъпът на българските деца и младежи в чужбина до българското образование и култура и да се съхранят връзките им с родината.| Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>