Българските банки ще отпускат повече жилищни кредити на българите живеещи в чужбина

059828a684a06358f6c10bac93042d99Българските банки започват да отправят поглед към сънародниците ни, които работят и живеят в чужбина. В резултат на това през следващите години се очаква ръст на отпуснатите жилищни кредити от родни банки на българи зад граница, прогнозира финансовият консултант Тихомир Тошев.

“Всеки месец получаваме запитвания от средно 7-8 българи, които живеят в чужбина и имат желание да купят имот у нас с помощта на жилищен кредит. На пазара вече могат да се открият и оферти за кредитиране на българи, работещи в чужбина, при същите условия, при които се финансират и клиентите в България”, каза за “Стандарт” Тихомир Тошев.

По думите му запитванията идват от българи, живеещи и работещи в страни като Италия, Испания, Германия, Франция, Гърция, както и страни извън Европейския съюз като САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Кувейт и др. Повечето банки у нас признават безпроблемно доходи на българи, живеещи в страни от ЕС. Засега обаче са малко тези трезори, които признават доходите на сънародници, живеещи в страни извън ЕС.

Съществува и проблем с българите, трудещи се в Гърция, тъй като често техните доходи са неофициални. Сериозният брой на нашите сънародници зад граница се явява неразработен пазар за родната банкова система. “Българите зад граница, които консултираме, казват, че купуват жилище с идеята да се върнат в страната. Повечето от тях обаче планират да изчакат няколко години, докато ситуацията у нас започне да се подобрява”, добавя Тошев. /КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>