Българска писателка – сред финалистите в Международен литературен конкурс в Испания

JpegПлевенчанката Росица Василева бе сред избраните автори в IX Международни литературни награди КОНСТАНТИ 2015. Българката се представи с разказа си, написан на кастилски, “До Париж бе връщане”.

На официална церемония в Общинската библиотека в тарагонското селище Константи днес бяха оповестени и наградени писателите, носители на тазгодишните едноименни награди за литература. Първите места в отделните възрастови групи бяха за испанците Мария Комес Гарсия, Том Коломе, Марга Монесийо Перес и Микел-Луис Рубио и Доминго.

“Оспорвана и нелека борба между нови и вече утвърдени имена от цял свят”, каза при откриването Маноло Ривера, книгоиздател, поет и член на журито. На многолюдното тържество, организирано от местното и тарагонското кметство, присъстваха представители на отделите по култура, кметът на Константи, писатели и поети, журналисти, книгоиздатели, гости.

Традиционният конкурс се проведе в три възрастови категории. На тема “Младите” тази година писаха и се състезаваха с неиздавани досега кратки прозаистични творби 300 автори от Испания, Италия, Швейцария, САЩ, Еквадор, Чили, Колумбия, Аржентина, Мароко и др. Призираните творби, написани на кастилски и каталунски, вече са събрани от тарагонската издателска къща “Силва” в сборника ЕСЕТА ЗА МЛАДОСТТА.

JpegБългарската авторка, удостоена със специалната Грамота на финалистите, е професионален преводач, владее седем европейски езика и се занимава също с журналистика. Пише поезия и проза и има издадени девет самостоятелни книги в България, някои от които преведени на испански и английски. Нейни творби са включени в алманаси, сборници, списания и сайтове за литература у нас, в Украйна, Испания, САЩ, Канада и др.

IMG_20160107_170016-2Rossi VAS/Росси ВАС

Mi página artística
La mia pagina di arte
Творческата ми страница

https://m.facebook.com/izkustvo.v.ranica?ref=bookmarks

 Jpeg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>