Българка участва в престижен танцов конкурс в Испания

12103a8bad0efef597ff8b5b22275d01Наше момиче в оспорвана битка в престижен конкурс за таланти в Испания. 21-годишната Кристина Шидерова от Варна е единствената българка, която учи в Кралската консерватория в Мадрид. Тя се състезава с близо 180 души от цял свят с уникален танц и засега гласуването на публиката във Facebook я поставя на 24-то място. Подкрепете я, като гласувате за нея ТУК.

За Кристина танцът е целия живот, въпреки че е само на 21 години. Когато я приемат в Кралската консерватория в Мадрид, от първи минава направо в четвърти курс – заради уменията, трупани с 10 години тренировки по художествена гимнастика при световната шампионка от Сараево Филипа Филипова.

Въпреки че конкурсът е в родината на огненото фламенко, Криси се бори за победата с изцяло български танц.

„Използвам музика на „Исихия” в първата част е „Проклятието”, а в третата част съм включила  „Зайди, зайди”. Лично мен толкова много ме докосва, че дори ми помага да съм по-истинска в танца си”, разказва Кристина Шидерова.

Първите трима в класацията на публиката отиват директно на финалите през юни. Останалите ще бъдат избрани от журито. Конкуренцията в нейната категория – танц, е най-голяма, но тя вярва, че тайната на успеха й е скрита в магията на българския фолклор.

„Аз от първата година показвам българското там, в Испания, и те са влюбени. Всички знаят „Я кажи ми, облаче ле бяло” и ме карат да я пея, пеем я по коридорите”, обяснява Кристина Шидерова.

Сега момичето е за малко у дома, но не спира да работи – в залата, където са минали много години от детството й.

„Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха и който продължават и които ще го направят и много се надявам това, което се опитвам да покажа в Испания – българското и изобщо – амбицията на българина, да достигне до повече хора по целия свят”, казва Кристина.

Затова Кристина се бори и в друг конкурс за хореографии в Испания. Там при над сто участници се класира сред 12-те полуфиналисти. Продължава и с натоварените занятия в консерваторията, където иска да остави ярка българска следа.

Репортер: Искра Урумова / http://novanews.novatv.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>