Българи точат помощи от Испания, а работят у нас

DE EMPLEOБългари, регистрирани като безработни в Испания, точат от години помощи оттам, но спокойно си работят в родината.

Това съобщиха за “24 часа” полицейски източници от Мадрид.

Хитрите ни сънародници разиграват властите в иберийската държава както си искат. Полицията в Испания е информирана за далаверите, но е неспособна да предприеме каквото и да било заради тромавите юридически процедури.

От схемата се възползват стотици, ако не и хиляди българи, довериха нашите източници. А тя е изключително проста и ефективна.

Българи, румънци или руснаци, живеещи постоянно в Испания, регистрират фирма. Предметът на дейност е най-разнообразен – от плетене на чорапи до производство на мебели.

Всеки българин, желаещ да влезе в схемата, плаща по около 4000 евро на боса. Така фирмата събира 10-15 служители. В продължение на 3 или 4 месеца тя им плаща по около 1000 евро. След което обявява фалит. Нищо чудно – Испания е сред най-засегнатите от световната криза държави и малките фирми там мрат буквално като мухи.

Тук започва същинската далавера

Докато българите са се водили на работа във фирмата, тя ги е осигурявала изцяло по закона. В резултат останалите без работа имат право в продължение на шест месеца да получават помощи в размер на 60 на сто от заплатата им. Това ще рече, че ако човек е вземал 1000 евро месечно, половин година той ще получава от бюрото по труда по 600 евро.

А след изтичането на този срок безработните в Испания имат право на помощи за още две години, независимо дали са нейни граждани, или не. Разбира се, сумата е намалена на малко над 40 на сто от получаваната във фалиралата фирма заплата. Така безработните българи вземат по около 420 евро месечно.

Което ще рече, че за 2,5 години те прибират общо 13 680 евро. С най-прости изчисления е видно, че внесените при постъпването във фирмата 4000 евро се избиват още на шестия месец. Ако приемем, че хиляда наши сънародници са приложили измамната схема, за 2,5 г. те са източили от помощи в Испания близо 13,7 милиона евро.

Но най-важното е, че в това време безработните в Испания българи спокойно се завръщат в родината си, където работят, без властите в иберийската страна да подозират това. Естествено, без трудов договор и без осигуряване, но срещу пари, макар и “под масата”. Така те хем вземат пари от работа в България, хем от бюрото по труда в Испания.

Сънародниците ни се възползват от един приет наскоро испански закон. Той предвижда помощи в размер на 425 евро месечно за всички, навършили 55 години и останали без работа – както испанци, така и пребиваващи там граждани от други страни от ЕС. Те имат право на тези пари до пенсионирането.

Иска ли питане, че това е манна небесна за намиращите се там българи на тази възраст? По-младите също не пропускат да се възползват.

Този закон обаче съдържа една абсурдна и направо идиотска разпоредба, изтъкват източниците на “24 часа”. Той забранява на чужденците, върху които се простира, да напускат Испания за повече от 15 дни годишно.

Шенген обезсмисля закона

Иберийската страна обаче е член на Шенгенското споразумение и там не съществува сухопътен граничен контрол.

Не е никакъв проблем да се отиде на запад до Португалия, на изток – чак до Словения или Естония, а на север – до полярния кръг, без някой изобщо да заподозре за това пътуване.

Разбира се, при минаване на българската граница има проверки, тъй като страната ни все още не е в Шенген, а и няма изгледи скоро да влезе. Но кой да се сети да поиска данните от нашите власти?

В резултат изобретателните “безработни” стигат дотам да се прибират в Испания със самолети! И то при положение, че на летищата винаги има паспортен контрол при излитане, а също така при кацане, ако полетът иде от страна извън Шенгенската зона.

Те ползват полетите на нискотарифната компания “Уиз ер” от София до Валенсия. И никой не се сеща или не иска да се сети да провери компютрите на летището в третия по големина испански град.

Единствената проверка, която от време на време правят испанците, е да потърсят регистрираните в трудовите бюра българи и да ги привикат веднъж на 3 или 4 месеца да се подпишат там. Разбира се, в това време сънародниците ни си работят в родината.

Специално за целта в Испания действа една българска “диспечерка”. Става дума за жена с инициалите Р. И., родом от Източна България, живееща от доста време насам на един от испанските острови. “24 часа” знае името , но по молба на източниците си не го съобщава.

Тя е човекът, чийто телефон е даден на бюрата по труда за контакт. Оттам звънят на нейния номер и търсят, да речем, Иван Петров, който трябва да се яви за справка или за подпис. Отговорът е, че същият в момента е извън града, в който живее, а е отишъл да си търси някъде работа. И това място задължително е на другия край на Испания, докъдето пътят е поне 1 ден.

Ако човекът живее във Валенсия, диспечерката Р. И. го “праща” в областите Галисия или Баския. Ако живее в Мадрид или областта Кастилия и Леон, той “търси работа” в Каталуня или Андалусия.

А в това време нашенецът работи в родината, а испанските власти съвестно заделят месечните му помощи. Диспечерката уведомява българите и те хващат по най-бързия начин самолета за Валенсия, след което ни лук яли, ни лук мирисали, се явяват в бюрото по труда. После обикновено отново отпътуват за родината. И така до следващото явяване.

Полицията е безсилна заради тромава система

Защо испанската полиция не предприема нищо, при положение че е запозната с измамните схеми?

Отговорът е много прост. За да има тя правото да действа, трябва да има съдебна заповед.

Първо обаче трябва да бъде уведомена финансовата полиция. Вероятно тя е известена, но все още не може да се захване с далаверите с точенето на помощи, тъй като разследва значително по-големи кражби. Ако все пак този момент дойде, съдът ще загуби поне няколко месеца, преди да издаде заповед.

“Ние подслушваме разговорите на българите. Гласа на диспечерката Р. И. го разпознаваме дори насън. Но ето че сме с вързани ръце”, споделиха пред “24 часа” испански полицейски източници.

Правителството в Мадрид искаше преди 2 години да стимулира останалите без работа имигранти от други страни от ЕС да си отидат в родината. В замяна те трябваше да получат известна парична сума.

Това обаче така и не е осъществено засега. Правителството на Мариано Рахой е разтърсено от скандали с корупция и в момента има съвсем други грижи.

МОМЧИЛ ИНДЖОВ

Измамите били проблем на другите държави

Pазплитането на подобни измами със социални фондове е проблем на държавата, която плаща обезщетения на българи, обясниха вчера от социалното министерство. Нашата държава нямала никаква роля в контролирането на българи, които получават обезщетения в други държави от ЕС, дали спазват правилата, обясниха от министерството.

Единствено при направено искане от страна на друга държава, българските власти биха направили проверка, и то за конкретен човек, дали е в страната и дали не работи на територията на България, като по този начин нарушава разпоредбите за получаване на социални помощи в другата държава, членка на ЕС.

Такива проверки и обмен на информация могат да се правят и редовно при двустранно споразумение между България и другата държава за спиране на измамите със социални фондове. До момента обаче имаме единствено декларация с Холандия за обмен на информация срещу измамите със социални плащания. Тя бе подписана през лятото от социалния министър Хасан Адемов.

По това споразумение с Холандия обменът на информация между двете държави трябва да става два пъти годишно.

Подписването на тази декларация стана, след като в Холандия бе разбита схема, в която участвали българи, румънци и поляци. Тя бе успяла да източи 95 милиона евро от фондовете за безработица на страната.

Контролът дали се източват фондове от фалшиви безработни е изключително труден дори само на територията на България, обясниха експерти. Обикновено регистрирани да получават обезщетение за безработица се хващат на работа без трудов договор. Така те могат да бъдат хванати единствено при случайна проверка във фирмата, тъй като според законите те не са работещи и имат право на помощи.

Ако бъдат заловени обаче от властите, измамните безработни трябва да възстановят неправомерно получените помощи и да платят 10% лихва на държавата. Това важи и когато безработен започне работа, но забрави да уведоми за това бюрото по труда в 7-дневен срок. /24chasa

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>