Българи от страната и чужбина допринасят за положителна промяна в България

Change 1200x480Българи от страната и чужбина генерират идеи, които превръщат в проекти за положителна промяна в България

Този месец стартира кандидатстването за онлайн състезанието за социално предприемачество “Идейник” – най-новият проект на сдружения “Тук-Там” и “Обединени идеи за България.” Идейник е единственото по рода си онлайн състезание за обмяна на опит и идеи по обществено значими теми, които да бъдат реализирани в проекти за положителна промяна в България.

Инициативата е насочена към българи зад граница, както и тези в родината, които имат желание да помогнат с идеи и опит от чужбина за решаването на актуални и важни проблеми в България.  Състезанието е онлайн и в него могат да се запишат както отбори от 3 или 5 човека, така и индивидуални участници, които да работят съвместно по определен казус в удобно за тях време от всяка точка на света. До 30 октомври може да запишете за участие тук напълно безплатно: http://ideinik.tuk-tam.bg/competition/application

Сформираните екипи работят в продължение на 2 месеца по избран от тях казус от следните сфери: гражданско общество, здравеопазване, градска среда, образование и околна среда.  Те ще генерират идеи за проекти, които могат да допринесат за решението на казуса в положителна посока. В момента организаторите отчитат най-голям интерес от кандидатстващите в категории образователна реформа, психично здраве и зелено предприемачество.

В рамките на състезанието всеки екип трябва да разработи реален план за постигане на проекта, с бюджет, партньори, график и активности. За превръщането на дадена концепция в план всеки отбор ще работи с ментори, специалисти в сферата и ще участва в безплатни  професионални обучения, свързани с проектен мениджъмънт и предприемачество.

Сред менторите на проекта се включват активни българи като Валери Гюров от “Трансформатори”, Гергин Борисов от “Спаси София”, Иван Бондоков от MoveBG, както и представители на неправителствения сектор като “Национална мрежа за децата”, “Заедно в час,” Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), “Лечение без граници” и “ПОдЛЕЗНО”.

Най-добрите проекти ще бъдат представени на финал през 2016г., като най-иновативната идея ще бъде избрана чрез публично гласуване. Всички финалисти ще получат подкрепа в превръщането на идеите им в реалност.

Регистрацията е отворена за всички, които искат да приложат опита и знанията си за решения на реални социални проблеми в страната, заедно с други мотивирани българи от страната и чужбина!

За „Тук-Там“

„Тук-Там“ е неправителствена организация, която свързва българи с опит в чужбина. С основаването си през пролетта на 2008 година, сдружението вярва, че промяната тук зависи от нас и можем да я постигнем, черпейки опит и от там. Тук-Там създава общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи българи с опит от цял свят като организира проекти и събития със социална, образователна и професионална насоченост в България и в чужбина. Повече на http://tuk-tam.bg

За “Обединени идеи за България”

Обединени идеи за България е неправителствена организация, която насърчава социалната ангажираност и реализирането на граждански проекти. Организацията е създадена от мотивирани млади българи и е официално регистрирана като сдружение с нестопанска цел. В качеството си на международна мрежа от българи и идейна общност Обединени идеи за България (ОИБ) набира предложения за решения на предизвикателствата, пред които е поставена България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>