Българи в чужбина оспорват събирането на много лични данни за гласуването, за ЦИК те са гаранция срещу злоупотреби

images

Българи, живеещи в чужбина, оспориха електронната форма за заявления за гласуване зад граница, за да бъдат разкрити изборни секции там, която на 28 март Централната избирателна комисия (ЦИК) активира на интернет страницата си. Живеещият в Канада българин Красимир Гаджоков е атакувал на 25 март в Административния съд в София електронното заявление, в което се изискват многократно повече данни, като номер на лична карта и мобилен телефон. Говорителят на ЦИК Бисер Троянов каза пред “Дневник”, че се изисква повече информация като гаранция срещу злоупотреби.

“Това изискване надвишава многократно изрично описаните в закона данни, нужни за подаване на електронно заявление. Нещо повече – такива допълнителни данни не се изискват в другите два начина за подаване – лично или по пощата”, пише до “Дневник” Красимир Гаджоков. Според него е неадекватно и необяснимо изискването всеки заявител да предостави номер на мобилен телефон, чрез който да получи код, с който да потвърди заявлението си. Така ЦИК дописва закона, както направи и през 2011 г. с изискването за PDF формат на електронните заявления в изборите за президент, смята още Гаджоков.

С изискването на повече лични данни и възможността от един мобилен телефон да се подават най-много 4 заявления се препятства безконтролно въвеждане на неограничен брой заявления от един компютър, каза пред “Дневник” Бисер Троянов. По думите му има риск за злоупотреби, ако в заявленията се попълват само трите имена и ЕГН, тъй като те лесно могат да се набавят от достъпни регистри. Тези, които подават заявления за гласуване, се вписват в списъка в съответната секция, ако бъде разкрита, и не могат да гласуват на друго място.

Затова е въведено и изискването да се попълва номер на лична карта или паспорт, както и мобилен телефон, без значение дали е български или чуждестранен мобилен оператор. Така ще сме сигурни, че човекът, който подава заявление действиетлно попълва данни за себе си или за най-близките си хора, каза Троянов. Преди до получат съобщение с кода за потвърждаване попълнените в заявлението данни се сверяват в регистрите на ГРАО дали наистина съществува такъв човек и едва след проверката се изпраща съобщението, стана ясно от думите на Троянов.

Административният съд в София трябва да се произнесе по жалбата в 14-дневен срок, тоест до 7 април. До 11 април пък е срокът, в който сънародниците ни зад граница трябва да подават заявления за разкриване на избирателните секции. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>