Българи в чужбина настояват за прозрачни назначения в ресорната агенция

imagesБългари, живеещи в чужбина, настояват за прозрачни и непартийни назначения, направени след конкурс, на председателя и заместник-председателите на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). В писмо, изпратено до министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера, отговарящ за българите зад граница, Меглена Кунева те искат да се приеме ясна процедура за ръководните назначения в ДАБЧ, а правилата да бъдат съгласувани с официално регистрирани сдружения на българи в чужбина, пише dnevnik.bg.

Според тях новото ръководство на агенцията трябва да се избере след открит и публичен конкурс, а всеки един кандидат да е задължен да представи ясна концепция за работата й. За подобен конкурс заговори и вече бившият председател на ДАБЧ Ива Йорданова, срещу чието назначение възнегодуваха сънародниците ни зад граница. Още след като напусна, Йорданова изрази готовност да се яви на публичен конкурс за позицията.

“Смятаме, че работещите в ДАБЧ трябва да са експерти в съответната област, а не политически лица, които да бъдат назначавани на базата на тяхната партийна принадлежност – практика, която е останала от времената на Държавна сигурност”, посочват те и заявяват, че като избиратели очакват да бъдат извършени необходимите промени в Закона за администрацията.

Те припомнят проверката за работата на ДАБЧ, която откри редица нарушения и неспазване на закона при при издаването на документи за български произход в агенцията, и настояват за “ефективни наказания на виновните независимо от мястото им в йерархията”. “Замитането под килима” на този случай би показало, че в България все още няма политическа воля за реална промяна”, се посочва в писмото.

В документа се настоява и за създаване на многомандатен избирателен район – чужбина, както и българите в чужбина да имат възможността да гласуват онлайн. Те дават като пример президентските избори в Румъния, където гласовете на румънците от чужбина обърнаха вота, и посочват, че в бъдеще ролята на гражданите, живеещи зад граница, ще става все по-решаваща.

Писмото е подписано от 41 души, участващи в различни сдружения на българи в чужбина.

 | Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>