България, САЩ и НАТО с Испания срещу Каталуния

655-402-mvnr„Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически партньор и съюзник”, гласи официалната позиция на българското външно министерство.

Според нея, „едностранното обявяване на независимост на Каталуния не отговаря  на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава, както е видно от  решенията на Конституционния съд на Кралство Испания”.

Българската дипломация изрази „загриженост от възможна ескалация на напрежението в автономната област” и призова за „конструктивен диалог, отговорност и уважение към законността – за защита на стабилността, единството и сигурността на гражданите”.

МВнР вярва „в способността на испанското правителството за справяне с тази трудна ситуация в съответствие с Конституцията на страната и със залегналите в нея принципи и основни права на гражданите”.

„Стабилността и просперитетът на приятелска Испания са важни за България, за ЕС и за гражданите на Европа”, се посочва в българската позиция.

Междвуременно държавният департамент на САЩ заяви, че Каталуния е „неразделна част от Испания” и че подкрепя усилията на испанското правителство да запази страната „силна и единна”.

Говорителката Хедър Науърт поодчерта, че двете страни са съюзнички в НАТО и „си сътрудничат тясно”.

Официален представител на НАТО пък каза, че Испания остава важен член на алианса, а ставащото в Каталуния е вътрешен въпрос:

„Испания е ангажиран съюзник, който има съществен принос за нашата обща сигурност. Каталуния е вътрешен въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на конституционния ред на Испания”, посочи той.

„Не трябва да се намесваме във вътрешния дебат на Испания, но не искам Европейският съюз да има 95 страни-членки в бъдеще”, предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че испанският премиер Мариано Рахой има неговата „пълна подкрепа” за налагането на закона и реда в Каталуния.

„Имам един партньор в Испания и това е премиерът Рахой. Върховенството на закона ще надделее в Испания с конституционните правила. Той иска да гарантира, че те са спазвани, и в това има моята пълна подкрепа”, заяви Макрон пред репортери.

Великобритания „не признава и няма да признае” решението на каталунския парламент за обявяване на независимост, заяви говорител на британския премиер Тереза Мей.

Германия не признава каталунската независимост, заяви говорител на германското правителство. Той призова за диалог между правителството в Мадрид и властите в размирната провинция.

„Федералното правителство не признава подобна декларация за независимост. Суверенитетът и териториалния интегритет на Испания са и винаги ще бъдат ненарушими. Надяваме се, че замесените страни ще използват всички налични възможности за диалог и деескалация”, гласи позицията на Германия.

Източник: МВнР, БТА, Фокус     Редактор: Николай Киров
Вести

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>