България подготвя откриване на консулство в Барселона

Captura de pantalla 2019-03-03 a las 13.43.07Предприети са стъпки за откриване на консулство в Барселона. Това съобщава външният министър Екатерина Захариева в писмен отговор на въпрос на депутата от БСП Манол Генов.

Идеята е бъдещото дипломатическо представителство да обслужва българските граждани, живеещи в автономната испанска област Каталуния, а също в областите Навара и Арагон. Според външното министерство то би могло да обслужва и българите от Андора и Южна Франция.

Каталуния е третият най-голям приемник на български граждани в Испания след Мадрид и Барселона. По официални данни на Националния статистически институт в Каталуния живеят 11 239 български граждани, в Навара – 5820, в Арагон – 4663. Освен това всяка година Каталуня е посещавана от 30 хил. български туристи.

Посолството в Мадрид в момента проучва възможностите като се отчитат спецификите на политическата обстановка в Каталуния, се казва в отговора на Захариева. Ще последва анализ на нормативната уредба и процедурите, след което посолството в Мадрид ще получи указания да започне процедура за откриване на консулството.

Планът е бъдещата консулска служба да оказва пълен набор от услуги на българските граждани.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>