БЪЛГАРИЯ – ОТПАДАНЕ НА МАКСИМАЛНИЯ РАЗМЕР НА ПЕНСИИТЕ ОТ 01.01.2014Г.

13102_pensionistasВ свое изказване до медиите министъра  на труда и социалната политика Хасан  Адемов уточни, че до октомври ще станат ясни всички промени в пенсионната и осигурителна система.

Вече бе проведено първо заседание на Консултативния съвет , в който вземат участие социални партньори и експерти, във връзка с въпросите свързани с оптимизиране на осигурителната система.

Решенията ще бъдат взети в рамките на бюджетната процедура за следващата година.

Сред основните теми, които ще бъдат обсъждани и на следващите съвети са: спиране на увеличението на необходимите възраст и стаж за пенсиониране; възможността за ранно пенсиониране при недостиг на две години стаж или възраст(виж предходна статия) и отпадането на „таванът” на пенсиите.

На този етап се обмисля, възможността за отпадане на „тавана” за  всички пенсии, независимо кога са отпуснати.

В момента близо 53 хиляди души получават максималния размер на пенсиите -770лв, който е много по-малък от реалните размери на пенсиите им.

Отпадането на така наречения “таван” на пенсиите се обсъжда от години, като последната редакция на §6 от ПЗР на КСО е от 2010г, когато е взето решение ограничението за максималния размер на получаваните пенсии да важи до 31.12.2013г.

Това на практика означава, че таванът трябва да падне от 01.01.2014г, но само за новоотпуснатите пенсии.

От друга страна правителството и социалните партньори считат, че оставането на „тавана” за старите пенсии ще създаде голямо напрежение, което ще доведе и до съдебни искове за едно такова дискриминационно решение.

Предварителните разчети на НОИ показват, че ако падне ограничението върху размера на пенсиите, това означава допълнителни разходи в бюджета от 120 милиона на година.

В случай, че се запази досегашната разпоредба, само за новите пенсии ще са нужни 12 милиона допълнителни разходи.

Друг възможен подход е поетапно вдигане на максималния осигурителен доход. Така максималните пенсии, които са процент от този доход, автоматично ще се увеличат.

По статистически данни на ЕС в 15 от 28-те държави-членки на ЕС таван на пенсиите няма.

Статията изготви: Експерт Цветанка Гинева, София – www.ecsoconsult.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>