България: Мъже и жени се пенсионират на 65 години

imagesИ мъжете, и жените да се пенсионират на 65 години – това предвижда програмата за реформи, подготвена от финансовото министерство. Брюксел настоява за подобна стъпка от години. Ако подготвените от финансовото министерство идеи за пенсиониране влязат в сила, след 2021 жените ще се пенсионират с около 4 години по-късно, а мъжете ще трябва да работят около година повече. В момента в масовия случай жените спират да работят почти на 61 години, а мъжете – на 64.

Пенсионната реформа, която предвижда с всяка година да се увеличава и стаж, и възраст за пенсиониране, беше замразена, според социалния министър Хасан Адемов, докато се подготви нова и по-справедлива система.

Според финансовия министър Петър Чобанов Еврокомисията очаква да посочим срок, в който правилото ще влезе в сила. Идеята обаче тепърва ще се обсъжда.

„Миналата година възрастта за пенсиониране беше замразена, с цел да си дадем време до средата на годината или до приемането на новия бюджет да можем да решим как точно ще изглежда пенсионната реформа. Ние ще се стремим така да отговорим на европейските изисквания, да не създаваме този стрес, който го имаше създаден у хората с предходната пенсионна реформа, когато много бързо беше взето решение как точно да се решава пенсионната възраст”, заяви финансовият министър Петър Чобанов.| Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>