България – Информация за здравните осигуровки на българите, живеещи в чужбина

índiceНационалната агенция по приходите няма да събира принудително здравни вноски от българите в чужбина.

Българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., живеят в страна извън Европейския съюз и не са подали предварително заявление за опрощаване на натрупаните задължения от неплатени здравно осигурителни вноски, трябваше да подадат заявление и декларация в Националната агенция по приходите до 31 декември 2012 г.

Тези, които не са успели да го направят, не подлежат на принудително събиране на здравни вноски от страна на НАП чрез разпродажба на частно имущество.

Българите, които работят и живеят в държави-членки на Европейския съюз и се осигуряват в съответната държава не бяха задължени да подават никакви документи до края на 2012 г. в НАП.

За тези българи има специален ред, по който да удостоверят, че са се осигурявали за здраве в ЕС и осигурителните им права ще бъдат запазени.

Българите с двойно гражданство, които не живеят постоянно в България, не подлежат на задължително здравно осигуряване у нас.

Документите се подават в офисите на НАП лично или чрез пълномощник.

Те могат да бъдат изпратени и по пощата или по Интернет с електронен подпис.

Чрез унифициран европейски формуляр всеки български гражданин, който плаща здравни осигуровки в страна-членка на ЕС, може да докаже своите непрекъснати здравно осигурителни права.

Всеки, който плаща здравни вноски в някоя държава-членка на ЕС, когато или ако реши да се върне и да живее и работи в България, има възможност чрез унифициран европейски формуляр да докаже факта, че е плащал здравни вноски в чужда държава, т. е. ще има непрекъснати здравно осигурителни права.

Ако човек реши независимо от това, че пребивава извън територията на страната, да се осигурява за здраве в България, има възможност да го направи.

Според Закона за здравното осигуряване българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравно осигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите.

Здравно осигурителните права на завърналите се в България граждани се възстановяват след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано в страната.

Здравно осигурителните права могат да се възстановят и след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравно осигурителни вноски. /Нап.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>