България екстрадира в Испания бразилец и двама мароканци, издирвани за радикален ислям

Image_4538990_407Издирваните за радикален ислям бразилец и двама мароканци вече са предадени на испанските власти, съобщиха източници от службите. Кайке Луан Рибейро Гимараеш (18 г.), Тафик Моухуч (24 г.) и Мохамед Ел Гарби (27 г.) са поети от испански агенти на софийското летище и са откарани с чартърен полет в Мадрид..

Тримата бяха задържани от граничните ни полицаи на пункта Капитан Андреево на 15 декември м.г. и предадени на ДАНС. Те са обявени за международно издирване от Централен следствен съд щ1 в Мадрид по обвинение, че вербували в Барселона бойци за “Ислямска държава”. В началото на т.г. хасковските окръжни магистрати разрешиха екстрадирането им на Иберийския полуостров.

В последния работен ден на тази седмица в тукашната съдебна палата отново ще се яви Фриц-Жули Жоасен – приятелят на братята Саид и Шериф Кауши, които оплискаха с кръв Париж. Срещу 29-годишия хаитянин с френски паспорт има издадени 2 европейски заповеди за арест. Те са по обвинения, че е опитал да отвлече 3-годишния си син Абдел-Рахман в Сирия, а също и че е участвал в организирана престъпна група, подготвила касапницата в хумористичното издание ДШарли ебдоФ. Заседанията и по двете искания на Франция ще се гледат днес. Първото е насрочено за 13,30 ч. Другото е за 15,30 часа.

Вече изтече и тридневният срок, по който Фриц-Жули можеше да направи отказ от декларираното доброволно съгласие да бъде предаден на властите в Париж. По втората европейска заповед за арест той също трябва да заяви писмено, че дава съгласието си да бъде екстрадиран. Ще последва нов тридневен срок за размисъл и разглеждането на процеса по същество ще е другата седмица.

Източник: Труд.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>