България арестувала един от най-известните испански наркотрафиканти

zx860y484_3398785Испанската “Гражданска гвардия” съобщи днес, че в България е арестуван един от най-издирваните испански наркотрафиканти, който променил външния си вид, като значително увеличил килограмите си и се готвел да избяга във Венецуела, съобщи БТА като се позова на “Франс прес”.

Испанецът с инициали J.S.A. според “Гражданската гвардия” играел много важна роля в “опасна престъпна организация, която вкарвала в Испания и в останалата част на Европа големи количества кокаин от Южна Америка и се занимавала с пране на пари”. Той бил издирван от 2013 г. от испанските съдебни власти и бил един от десетте най-издирвани хора от Гражданската гвардия, гласи съобщение, публикувано в Мадрид.

В началото на февруари агенти, специализирани в издирването на бегълци в Испания научили, че той е във Варна. Те допуснали, че е “възможно той да носи огнестрелно оръжие при пътуванията си и значително да е променил външния си вид, като е напълнял с повече от 50 килограма”, добавя “Гражданската гвардия”. Според нея българската полиция потвърдила това и извършила ареста.

В момента на ареста заподозреният наркотрафикант имал фалшиви испански документи за самоличност и смятал да напусне България и да отпътува към Венецуела в следващите дни, се посочва в съобщението, цитирано от “Франс прес”.

Испанският наркотрафикант е заемал важна роля в опасна престъпна организация, която вкарвала в Испания и в останалата част на Европа големи количества кокаин от Южна Америка. Името му е Хорхе Арбиза и е на 44 години, информира БНТ. Стоял е високо в престъпната мрежа, като е отговарял за получаването на кокаина в Испания и за събирането на парите от наркотика.

Пред БНТ окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров поясни, че гражданинът на Испания се издирва за крупен наркотрафик и за участие в международна организирана престъпна група, както и за пране на пари, свързано с този наркотрафик. По думите му той е задържан на 17 февруари с фалшиви документи, а самоличността му е установена с дактилоскопски отпечатъци. Преди дни Варненският окръжен съд е разрешил той да бъде екстрадиран в Испания. Според прокурора от документите, предоставени от испанските власти, се вижда, че мъжът може да получи присъда от над 13 г. затвор в Испания. В България той няма провинения.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>