Българите зад граница ще имат право да участват на референдума за развитието на атомната енергетика в България

Знакът Х остава задължитебен и за референдума.

С него избирателите ще маркират волята си на бюлетините в допитването за и против ядрената енергетика у нас.

Българите, които живеят зад граница, също имат право да участват на реферундума на 27 януари.

Те ще отговарят с „да” или „не” на въпроса „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?” в секциите, които са образувани само в дипломатическите и консулски представителства.

Минималният брой подадени заявления в посолствата, за да се разкрие избирателна секция е 20, припомни говорителят на ЦИК Бисер Троянов пред “Фокус”.

Както и при другите видове избор легитимацията в изборния ден е с лична карта, а желаният отговор се отбелязва в бюлетината с „Х”.

Припомняме, че президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 г. за дата за произвеждане на първия национален референдум в демократичната история на страната.

Той се позовава на Конституцията и решението на парламента от 24 октомври тази година, когато бе приет формулираният от мнозинството въпрос:

„Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”. На въпроса на референдума хората могат да отговорят само с “да” или с “не”.

Гласуването по закон се насрочва от президента до 3 месеца след взетото от Народното събрание решение.

Нагласите поначало бяха, че допитването ще бъде насрочено за януари, а

от БСП предварително не одобриха това с аргумента, че тогава зимата е в разгара си и хората няма да отидат до урните.

Първоначалният въпрос, формулиран от инициативния комитет и БСП, организирали подписката за референдума, включваше конкретизация и визираше строежа на нова атомна централа точно на площадката “Белене”.

Впоследствие от мнозинството редактираха въпроса с аргумента, че на избирателите става ясно за какво иде реч и за кой точно проект ще дадат гласа си. Доводът на управляващите бе, че посочването на името “Белене” нарушава Конституцията.

От опозицията се възпротивиха с аргумента, че така се подменя желанието на над 700 хил. български граждани, подписали се под първоначалния варинт на въпроса за всенародното допитване.

Президентът Плевнелиев пък обеща преди дни президентската институция да е много активна в разясняването и да помогне за информираното провеждане на първия в страната ни национален референдум.

Според финансовия министър

референдумът ще струва между 20 и 30 млн. лв., които са заделени в бюджета, ако НС не реши той да се финансира от партийните субсидии.

В допитването трябва да участват толкова избиратели, колкото са излезли до урните на последните парламентарни избори. Това ще рече, че за да е легитимен референдумът, трябва да гласуват минимум 4 346 000 граждани, колкото вероятно няма да излязат.

bnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>