Българите емигрират главно в Испания и Италия

índiceБългарите и румънците, които напускат своята родна страна, за да се заселят в друга държава членка на ЕС, предпочитат страните в южната част на съюза. Това показват резултатите от изследването на Центъра за европейски науки “Вилфрид Мартенс”.

Изследването се основава на данните от многогодишни наблюдения, според които българите и румънците най-често се заселват в Италия, 37%, и Испания, 30%.

За тях държавите от Западна Европа са по-непривлекателни. Например само 12 на сто се отправят към Германия, а 5% – към Великобритания.

Според данните на британската национална статистика през май, пет месеца след премахването на ограниченията за достъп до пазара на труда в ЕС за българи и румънци, броят на гражданите от тези две страни във Великобритания е намалял с 3000 души.

Изследването се позовава на официални данни на ЕС, според които до 2025 г. в Германия ще се усети недостиг от 6 милиона квалифицирани служители.

Проучването разглежда проблемите с мигрантите в ЕС, имиграцията на хора от държави извън съюзи и присъствието на тези теми теми в предизборните дебати за Европейски парламент.

Заключението от изследването е, че крайнодесните и популистки партии, както и някои традиционни политически сили, преднамерено са включили тези проблеми относно движението на хората в ЕС, за да спечелят поддръжката на европейските избиратели, които заради кризата се страхуват да не загубят работните си места. /Източник: Дир.бг/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>