БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА РАБОТЯТ ПОВЕЧЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА

imagesЕмигрантските преводи продължават да растат. През март 2013 сънародниците ни в чужбина са изпратили на близките си 73.7 млн. евро, сочат данни Българска народна банка (БНБ) за платежния баланс.

Това означава, че емигрантките пари отново са изпреварили преките инвестиции у нас, които за март тази година достигат 49.2 млн. евро.

Данните сочат 15% ръст на емигрантските преводи през март в сравнение с предходния месец, като това е и най-високата месечна сума отчетена от началото на годината.

Общо от януари до март 2013 българите, живеещи постоянно в чужбина, са изпратили 196.5 млн. евро.

За първите два месеца на 2013 г. сънародниците ни в чужбина са изпратили на близките си 122.9 млн. евро. За сравнение преките инвестиции у нас през този период възлизат на 40.3 млн. евро. Това означава, че емигрантските преводи надхвърлят три пъти инвестициите в България.

През февруари 2013 изпратените у нас пари от българи, работещи в чужбина, са били 63.9 млн. евро, а през януари – 59 млн. евро.

Tова са само от трансферите. БНБ обикновено визират само тази част и е логично – за това имат информация, това показват. Обикновено емигрантите посещават България поне веднъж годишно и носят не малки суми кеш, сезонните работници в много случаи пренасят заработката си кеш, стария и изпитан метод “трансфер”, чрез познат човек все още работи. Реалнта цифра е 5 – 6 пъти повече, т.е. годишно от работещи извън България български граждани постъпленията в страната са от порядъка на 4 – 6 млрд евро.

Изводите:

1.За българските правителства е много по – изгодно да ни държат в криза и бедност, тъй като това пропъжда все повече българи да работят навън от страната и да си изпращат парите в България

2. Чрез бедността, пропъждайки възможно повече граждани извън страната, българските правителства се хвалят, че са намалили  безработицата, но без да са създали работни места чрез икономически субекти. Ако, обаче, се върнат работещите извън страната безработицата в БГ ще удари 50%

3. Никога няма да чуете български политик да казва, че българският бюджет в голямата си част НЕ се пълни  от “всеотдайния” труд на българските управления, а от този на пропъдените от тяхната некадърност български граждани.

4. Ако работещите в чужбина продължават да изпращат парите си в България никога няма да накараме политиците си да работят за българската икономика и да направят поне минимален опит за повишаване на жизнения стандарт на българите. И понеже това е невъзможно, защото работещите зад граница не могат да изоставят своите близки  да тънат в мизерия и глад, а на европейците много им харесва да използват ниско платеният ни труд България ще продължава да е държавата с най – ниския жизнен стандарт, с най – бедните си граждани в целия ЕС и извън него.

5. Решението: Всички българи да се изнесат извън страната и да оставим калпавите си политици с пръст в уста? Не, и това е невъзможно, просто трябва да си сменим политиците и никой от онези, които са ни управлявали до сега и миришат на посттотаритарен мухъл не трябва да припарва до власт и управление. Ред е на младите!

И макар, че натамъненият казус с бюлетините беше осъществен с цел да бъде нарушено мълчанието в предизборния ден и това да бъде употребено за касиране на изборните резултати, ако не ги устройват, може би наистина тези избори трябва да бъдат касирани и на поправителния  най – накрая да оставим политиците с пръст в уста. /Бургас новините

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>