Българите в Испания предпочитат да са безработни там, отколкото у нас

b9f052763417bda3ea824509ca299e12“Българите в Испания предпочитат да са безработни там, отколкото да се върнат и да останат без препитание в родината си.” Това каза в интервю за Дарик Стоянка Колева, която е директор на неделното училище в Барселона към Асоциация „Свети Георги”.

В училището в момента се обучават 65 деца, като за първа година има и предучилищна подготовка. Освен обучението по български език и литература, история и география на България, училището предлага и подготовка по рисуване и български автентичен фолклор. На големия български събор във Валенсия, където всички асоциации са представили своя програма, трупата на неделното училище от Барселона се е представила с автентични македонски песни и танци.

В края на всяка учебна година в Испания учениците трябва да представят собствен проект, а често българчетата избират да разкажат на испанските си съученици за България. Пред Дарик Стоянка Колева заяви, че българските ученици най-много се интересуват от историята на родината си и са възхитени от природните дадености.

Освен че в Каталуния всички свързват България с Христо Стоичков, испанците хвалят българите с трудолюбието и интелекта им. Затова и българите лесно успяват да се интегрират в Испания и да заемат различни длъжности. В Испания живеят около 150 000 българи. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>