Брюксел ни подхваща за липсата на двойно гражданство

índiceБългария е една от 10-те европейски членки, които не допускат двойно гражданство. Това създава пречки пред чужденците, които живеят у нас да гласуват. Ако те биха имали българско гражданство, то биха могли да участват в нашите избори, а ако могат да запазят оригиналното си гражданство, прибавяйки към него българския паспорт – да упражнят правото си на вот в своята родина.

Европейската комисия обяви, че правото на вот ще е една от 12-те задачи, които си поставя за подобряване прилагането на гражданските права на територията на съюза.

Освен десетте държави, които нямат двойно гражданство, шест: Австрия, Дания, Ирландия, Великобритания, Малта и Кипър, не позволяват на гражданите си да гласуват в чужбина.

Комисарят по гражданските права Вивиан Рединг съобщи днес, че Еврокомисията е решена „да подбутва” държавите да гарантират правото за участие в национални избори на своите граждани, живеещи в друга европейска държава. „Не можем да решим този въпрос, той е право на националните парламенти, но можем да оказваме натиск на тези държави да обърнат внимание на факта, че свободното движение е реалност в ЕС”, заяви комисарят за гражданските права и правосъдието Вивиан Рединг днес.

Става дума за общо 13,6 млн. европейци, които се намират в различна от родината си членка на ЕС.

Сред другите приоритетни сфери са въвеждането на европейска карта за самоличност наред с националната, както и на европейска инвалидна карта за транспорт и туризъм и облекчаване на онлайн пазаруването от чуждестранни сайтове.

Европейската комисия планира да предложи и удължаване от 3 на 6 месеца на правото за получаване на социални обезщетения в родината за хора, които търсят работа в друга държава. Това ще им позволи да бъдат по-мобилни и по-успешни в намирането на работа. По изчисленията на Европейската комисия държавите, които са отворили трудовите си пазари за емигранти от други еврочленки, са увеличили с 1% повече националната си благосъстояние от тези, които ги държат затворени.

Рединг заяви, че не разбира, освен за предизборни цели, поставянето на въпроса за ограничения за българските и румънски работници. Тя коментира и писмото, което вътрешните министри на Великобритания, Германия, Холандия и Австрия изпратиха с настояване съветът на министрите на вътрешните работи да разгледа през юни нови мерки срещу „социалния туризъм”. Четиримата настояват, че социалните системи в техните държави биват източвани от емигранти от европейски държави, които отиват в страните им не, за да работят, а заради обезщетенията.

Рединг обаче заяви, че според нея няма никакви основания за отварянето на темата, защото правото на свободно движение е основополагащо европейско достижение, което не е и няма да бъде обект на преговори. Тя добави, че нито една държава не е представила доказателства, че емигрантите затормозват социалните им системи. Напротив, доказателствата за ползата от свободното движение, са безспорни. Според еврокомисарката европейското право изисква след тримесечен престой чужденците да представят доказателства, че могат сами да се издържат, без да тежат на приемната държава. Социалните компенсации се дължат само на хора, които работят, а не за тези, които пътуват. Работещите внасят данъци и следователно имат право на компенсации, убедена е комисар Рединг.

Тя представи проучвания, според които две трети от жителите на европейските държави се смятат за европейци. Една трета от тях познават правата си на европейски граждани. Ето защо Еврокомисията ще засили информационната кампания за разпространяване на тези права. Всички общини ще бъдат задължени да дават консултации по граждански въпроси от европейски характер, обеща Рединг. /kalfin.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>