Брюксел към Испания: Таксa на границата с Гибралтар ще е незаконна

imagesЕвропейската комисия заяви в понеделник, че налагането на данъци или такси по границите на държави – членки на Европейския съюз, ще е незаконно, предаде “Франс прес”.

“Можем да потвърдим, че всякакви данъци (или) такси по границата на държава членка ще бъдат незаконни според законодателството на ЕС”, каза говорителят Оливие Баи.

Изявлението идва на фона на задълбочаващия се спор между Испания и Гибралтар, който е британска територия. В началото на август испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия Маргайо намекна, че може да бъде наложена такса от 50 евро за превозните средства, влизащи в Испания от Гибралтар.

Спорът тръгна от решението на Гибралтар да строи изкуствен риф със 70 бетонни блока, който обаче испанските рибари твърдят, че къса мрежите им. Изказването на Баи беше в отговор на “теоретичен” въпрос на журналист в деня, в който британски бойни кораби пристигнаха в Гибралтар за планирани предварително учения.

Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу трябва да говори по телефона с испанския премиер Мариано Рахой в понеделник, заяви още Баи. В петък Барозу проведе подобни разговори с британския премиер Дейвид Камерън.

По думите на Баи целта на разговора е да изслуша какво имат да кажат двамата лидери, да увери, че Брюксел ще действа колкото е необходимо, за да гарантира, че законите на ЕС се спазват изцяло и от двете страни, и да се гарантира подходящият диалог между двете столици, за да се намери правилното решение.

Екип на Еврокомисията ще отпътува за границата през септември, за да провери дали проверките са законни.

След разговора Барозу изрази надежда Испания и Великобритания да се справят с въпроса по начин, който да съответства на общото им членство в ЕС. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>