Брюксел и ЕЦБ настояха Испания да продължи с реформите

images

Европейската комисия и Европейската централна банка заявиха във вторник, че промените в испанския банков сектор вървят в правилната посока, но правителството трябва да приложи допълнителни реформи като вдигане на данъка върху горивата, защото рисковете за икономиката на страната остават високи, съобщи “Ройтерс”.

Във втората си проверка на програмата, с която Испания се ангажира в замяна на помощ от до 100 милиарда евро от ЕС, Брюксел и ЕЦБ казаха, че не очакват испанските банки да се нуждаят от повече от вече отпуснатите 41.4 милиарда евро.

“Мисията установи, че програмата и най-вече реформите във финансовия сектор са в правилната посока. Като цяло импулсът за реформи трябва да бъде запазен, защото рисковете за икономиката и финансовия сектор остават високи”, се посочва в нейно изявление. Според нея т. нар. лоша банка в страната се нуждае от силен и надежден бизнес план.

Мадрид засега спазва сроковете в програмата и създаде навреме “лошата банка”, наречена Sareb, в която ще бъдат прехвърлени оценяваните като рискови недвижими активи, а след това те ще бъдат продавани. Все още обаче много инвеститори смятат, че бизнес планът й остава неясен.

“Един силен бизнес план може да бъде основата, върху която да се изгради успехът на Sareb, затова е изключително необходимо този план да бъде както силен, така и надежден”, се посочва още в изявлението на Брюксел и ЕЦБ.

“Увеличението на ДДС от 18 на 21 на сто, прието от испанското правителство, значително вдигна ефективността на данъчната система на страната. При все това има възможности да се прилагат различни ставки за ДДС и да се вдигнат екологичните налози, особено на горивата”, се допълва в документа.

Еврокомисията освен това препоръчва на Испания “да приеме закон за бюджетната стабилност на регионите и да засили работата за създаването, по искане на ЕС, на независим орган за бюджетен контрол”.

Според оценката на инспекторите на Еврокомисията, “ситуацията на пазара на труда остава тежка, изисква постоянно внимание и изпълнение на започната трудова реформа”.

Еврокомисията обръща внимание и на необходимостта да се увеличат разходите за образование, подготовка на специалисти, модернизация на държавната служба по заетостта и да се подобри координацията между централната власт и регионите, допълва БТА.

По-късно испанският министър на икономиката Луис де Гиндос заяви, че Еврокомисията може да бъде склонна да предоговори целите за Испания. Убеден съм, че можем да намерим път с подходяща степен на гъвкавост, от който Испания се нуждае, за да остави кризата в миналото”, каза Де Гиндос. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>