Броят на завръщащите се българи щял да се изравни с този на напускащите

Image_3371130_407От следващата година броят на българите, които напускат страната ни ще се изравни с тези, които идват от чужбина. Оптимистичната прогноза е залегнала в доклад на социалния министър Хасан Адемов, съобщава Нова тв.

След 12 години в Испания Михаил Раджанов решава да се завърне в родния си град Мадан. Започва работа в минния гигант „Горубсо”. За първия месец взел 600 лева. Признава, че в чужбина работата е била по-лека, и парите били други – 1000 евро месечно.

Въпреки очевидните разлики, не съжалява: „Приятелите, които ги имам тук, там ги нямам. По някой път парите не са всичко”.

Крачката на Михаил, оказва се, правят все повече българи, които след години в чужбина отново избират да заживеят у нас. А според статистиката разликата между тръгнали си и завърнали се е намаляла 4 пъти през последните години. Експерти обаче не признават данните от доклада:

„Не е вярно. А желаещите да емигрират от България са 70% според социологическите данни. Нямат причини емигриралите от България да се връщат”, коментира проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

От Агенцията по заетостта искат да променят това. От две седмици нейни експерти обикалят Европа, за да предложат работа и убедят колкото се може повече български студенти в чужбина да се върнат обратно у нас. Дни след завръщането им в агенцията вече са получени 100 CV-та на български студени, които искат да се завърнат. Повече от тях учат във Великобритания, Германия и Холандия.

Според доклада освен за българи, страната ни ще става все по-привлекателна и за чужденци – но засега от слаборазвитите страни. /Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>