Броят на безработните в Испания се повишава през август

Снимка: Архив Ройтрес

 

 0000223891-article3

Броят на безработните испанци нараства през август за пръв път от март насам, сочат данни от испанското Министерство на заетостта, цитирани от WBPonline.

Ръстът възлиза на 14 400 души на фона на очаквания за повишение от 3 500. През юли броят на безработните в четвъртата по големина икономика в еврозоната се понижи с 84 хил. души.

Така общият брой на безработните испанци става 3,69 млн.

Делът на безработицата остава един от най-високите в Европейския съюз – 19,9%, като само в Гърция той е по-голям.

Испанската икономика се разширява от 2013 г., след като излезе от W-образна рецесия през 2013 г.

Политическата несигурност и глобалната слабост се очаква да натежат на представянето на испанската икономика. През юни тази година се проведоха вторите парламентарните избори в рамките на шест месеца, а премиерът Мариано Рахой все още не може да събере достатъчно подкрепа за формиране на правителство.

Публичният дълг на страната нарасна до 100,5% от БВП, обяви миналия месец централната банка, а Мадрид е изправен пред заплахата от санкции от Европейската комисия заради прекомерните публични разходи.

За последно дългът беше над 100% от БВП през първото тримесечие на 2015 г.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>