Броят на безработните в Испания през юли намаля за пети пореден месец

imagesБроят на регистрираните безработни в Испания се е понижил през юли за пети пореден месец, след като натовареният туристически сезон е продължил да създава работни места, обяви днес испанското министерство на заетостта, цитирано от световните агенции.

Все пак общият брой на безработните остава висок – 4.7 милиона, отбелязва “Франс прес”. Четвъртата по големина икономика в еврозоната отчете за юли 64 866 безработни по-малко, отколкото през юни (минус 1.36%). Равнището на безработицата съответно е 26.3 процента.

Министерството уточни, че за първи път от 2007 година – точно преди началото на икономическата криза – безработицата се понижава пет поредни месеца.

Низходящата тенденция бе потвърдена и от испанския Национален статистически институт, който използва по-обхватен метод на изчисление, основаващ се не само на регистрираните като търсещи работа, а на общия брой на безработните. На 25 юли институтът съобщи за спад на безработицата през второто тримесечие – за първи път от две години – до 26.26%.

Безработицата през юли се е понижила с 2% за един месец (8489 души) и с 5.6% за последните 12 месеца. От януари регистрираните безработни са намалели със 149 909. С отчитане на сезонните фактори обаче общият брой на безработните се е повишил със 7591 спрямо юни до 4.88 милиона.

Министерството отбелязва, че общият спад на безработицата през юли е над два пъти по-голям от понижението, отчетеното през същия месец на 2012 година. Правителството твърди, че двете години на строги икономии и реформи започват да дават резултат и прогнозира, че Испания ще излезе от рецесия тази година. /Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>