Броят на безработните в Испания е продължил да се понижава и през март

640x480_1428309998Снимка: Getty Images

Броят на безработните в Испания е продължил да се понижава и през март тази година, но в макроикономическия план безработицата остава на изключително високо ниво, в сравнение с нормите на страните-членки на Европейския съюз (ЕС), коментира в понеделник сутринта агенция AFP.

Броят на безработните в Испания е намалял през третия месец на годината с цели 60 214 души. Все още обаче 4,45 млн. души или почти 10% от 47-те млн. испанци остават без препитание, гласят публикуваните днес статистически данни.

“Последните резултати бележат най-значителния спад за този месец на годината от 13 години насам”, хвалят се в комюнике до медиите от Министерството на заетостта на Кралство Испания.

„Тези данни свидетелстват за запазването на тенденцията към спад”, коментира със задоволство държавният секретар в Министерството на икономиката Енграсия Идалго, цитирана в комюникето.

След дълги години на рецесия и стагнация властите в Мадрид отчитат, че страната най-накрая се е върнала към растеж – през изминалата 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с около 1,4%. 

Според икономическия министър Луис де Гиндос прогнозата е растежът да се запази поне до 2019 г.: „Икономиката на Испания ще продължи да нараства през следващите пет години”.

В България нивото на безработицата е между 12% и 13% в последните кризисни години, но пък положението е по-добре от Испания

http://novanews.novatv.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>