Британците са най-големите чуждестранни купувачи на имоти в Испания

Снимка: Архив Ройтерс

 

Снимка: Архв Ройтерс

 

403_05_640По-малко чуждестранни купувачи се сдобиват с жилища в Испания през 2018 г., а местното търсене расте по-бързо, отколкото търсенето от чужденци, сочат данни на Асоциацията на Испанския имотен регистър, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Въпреки че търсенето от чужденците е нараснало с 5% на годишна основа през третото тримесечие на тази година, това е най-ниския темп на растеж в последните четири години.

Данните сочат още, че като цяло имотният пазар в Испания е постигнал растеж от 11,9% с регистрирани 133 295 продажби през 4-годишния период благодарение на ръста с 12,8% на местното търсене, докато делът на чуждестранните купувачи е намалял до 12%.

Най-голямата група чуждестранни купувачи все още са британците, които съставляват 16% от продажбите, следвани от френските купувачи с 8%, германските със 7%, белгийските с 6%, шведските и италианските с по 5%, китайските с 4% и руските с 3%.

Най-голям ръст на търсенето през третото тримесечие на годшина база е отчетен сред мароканците с 34%, но британските купувачи също са нараснали с 16%. Според Марк Скъклин от Spanish Property Insight това означава, че първоначалният шок от Brexit вече е отминал и британците са дори по-заинтересовани от придобиване на имот в Испания.

Най-голям спад през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година е отчетен при китайците с 15%, както и при французите с 5% и германците с 8%, които са съответно вторият и третият по големина пазар. Това обяснява и слабият растеж на търсенето от чужденци като цяло през третото тримесечие на 2018 г.

Последните данни на Notaires обаче показват, че чуждестранните купувачи са се увеличили с 5,6% през първото полугодие и съставляват 18,7% от пазара. Като цяло секторът вече е с над 20% по-голям спрямо пика преди кризата през 2006 г., докато местният испански сектор е с около 50% по-малък.

В някои области обаче чуждестранните купувачи намаляват. Например в Каталуния броят на чуждестранните купувачи на имоти е намалял с 5,3%, а на Балеарските острови – с 11,2%.

Данните сочат още, че Великобритания е водещата страна на чуждестранните купувачи, като през първите шест месеца на тази година британците са съставлявали 14,8% от всички чуждестранни купувачи. Андалусия е популярна сред британците, където те съставляват 28% от пазара, както и 23% във Валенсия и 57% в Мурсия.

Французите са следващата по големина група чуждестранни купувачи, а на трето място са германците.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>