Британско издание прогнозира наплив на българи и румънци през 2014 г.

images

Работните места на британците могат бъдат застрашени, след като 30 млн. българи и румънци получат правото да живеят и работят безпрепятствено във Великобритания от 2014 г., предупреждава британският вестник “Дейли мейл” в електронното си издание, цитиран от БТА.

Експерти прогнозират значителен наплив на нови пришълци във Великобритания след като ограниченията за достъп до трудовия пазар за гражданите на двете най-нови членки на ЕС окончателно отпаднат в края на следващата година. Според тях напливът ще бъде по-голям, отколкото през 2004 г., когато същите права  получиха гражданите на Полша и други седем източноевропейски държави, а причината е лошото състояние на европейската икономика.

Министърът на вътрешните работи Тереза Мей подкрепи отмяната на свободното движение на работници от ЕС, но Лондон не може да спре премахването на ограниченията, защото крайният срок е записан в договорите за присъединяване на България и Румъния, продължава публикацията.

Правителството не е правило официални прогнози колко българи и румънци могат да пристигнат в страната, но критиците припомнят, че през 2004 г. броят на имигрантите е бил силно подценен – очаквани са били 20 хил. души, но статистиката сочи, че през миналата година във Великобритания са работели 600 хил. източноевропейци.

Според професор Робърт Роуторн от Кембриджкия университет около 1 млн. източноевропейци са дошли във Великобритания през 2004 година, а нетната миграция е около 40 000 души годишно.

Директорът на британската неправителствена организация за наблюдение на миграцията Андрю Грийн отбелязва, че във Великобритания са дошли много повече източноевропейски имигранти, отколкото която и да било друга страна, и призова да се отложи отмяната на ограниченията. Той очаква значителен
приток от българи и румънци, особено защото икономиките на другите европейски страни изпитват сериозни трудности. “Сега не е моментът да се търси работа нито в Испания, нито в Италия. Мисля, че трябва да се продължат с пет години преходните разпоредби,” подчертава той.

По официални данни близо 40 000 българи и румънци са пристигнали във Великобритания миналата година, а над 130 000 живеят в Обединеното кралство, където брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението е близо пет пъти по-висок, изтъква “Дейли мейл”.

Изданието се позовава на проучване на в. “Сънди телеграф”, според което вратички в закона са позволили на 50 000 източноевропейци да получат работа, на каквато са нямали право, като са се обявили за самонаети. Това са служители в хотели и ресторанти, търговски персонал, шофьори на таксита и еротични танцьорки – като в двете страни има хиляди обяви за такава работа. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>