Британски евродепутат: Очаква ни бум от престъпления, ако не спрем румънците и българите

índice

През 2014 г. ще има безпрецедентна вълна от престъпления във Великобритания, ако не попречим на румънските и българските граждани да имат свободен достъп до британските граници, заяви британският евродепутат Годфри Блум от парламентарната група в Европейския парламент “Европа на свободата и демокрацията” за сайта Public Service Europe, цитиран от БТА.

По думите на Блум “Великобритания няма да може да спре притока на нови имигранти, защото ръцете на британското правителство са вързани и то не може да попречи на вдигането на ограниченията, ако не скъса договора, подписан от България и Румъния, когато те се присъединиха към Европейския съюз през 2007 г.”.

Той посочва, че правителството се страхува до прогнозира колко български и румънски работници ще пристигнат във Великобритания, след като предишната администрация силно е подценила броя на имигрантите от държавите, присъединили се към ЕС през 2004 г.

Тогава властите предрекли, че по-малко от 20 000 източноевропейци ще дойдат в страната, но националната статистическа служба показва, че миналата година във Великобритания са работели над 600 000 души.

Блум отбелязва, че според статистиката броят на населението на Румъния е намалял с 12% от 2002 г. насам, след като стотици хиляди румънци са отишли да живеят в по-богати страни като Великобритания. Населението на Румъния е намаляло до 19 милиона души според последното преброяване, а около един милион румънци работят в чужбина.

Изтичането на работници е проблем, който предизвиква безпокойство в страната, където има само около пет милиона данъкоплатци, а останалите са пенсионери, деца, земеделци, едва задоволяващи собствените си нужди, или хора, работещи нелегално, посочва евродепутатът.

Румънски банди и корумпирана българска администрация

Той обръща внимание върху престъпленията с участие на румънци във Великобритания, като отбелязва, че 90% от кражбите от банкомати са дело на румънски банди, а група румънски джебчии е извършила над 180 кражби.

“Българската администрация, финансирана от Европейския съюз, е корумпирана до мозъка на костите. Ако на върха започне гниене, то се просмуква надолу в цялото общество, и ние не искаме това тук”, подчертава Годфри Блум.

Той отбелязва, че България има най-ниското средно ниво на доходите в ЕС. България и Румъния имат общо 30 милиона жители и ако само пет процента от тях мигрират във Великобритания, това е потенциално нов пазар на труда от 1.5 милиона души, търсещи работа, предупреждава британският евродепутат.

“Не можем да си позволим плащането на помощи, не можем да си позволим повече безработни британци, не можем да си позволим осигуряването на допълнителни жилища и пренатоварването на нашата инфраструктура и не можем да си позволим експлозията на престъпления”, подчертава британският евродепутат. Той призовава министъра на вътрешните работи Тереза Мей “да се справи спешно с тази ситуация, да скъса подписания от лейбъристите договор, за да защити нашите граници и граждани”.

Евродепутатът Годфри Блум е известен с евроскептицизма си и с острите си изказвания. В края на миналата година той беше лишен от дневните си като евродепутат за седмица – 300 евро, защото обиди председателя на Европейския парламент Мaртин Шулц, наричайки го недемократичен фашист, и отказа да се извини. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>