Брекзитът показва, че отделяне от Испания е възможно, заяви каталунският лидер

2111113712 (1)

Снимка: EPA

Решението на Великобритания да напусне ЕС подкрепя становището, че на Каталуния трябва да се разреши да гласува за независимост от Испания, заяви ръководителят на регионалното правителство Карлес Пучдемон, цитиран от Ройтерс.

Пучдемон се присъедини към другите лидери на националистически движения в Европа, приветствайки британския референдум за брекзита. Той добави, че след като Великобритания може да напусне ЕС без одобрението на страните членки, и Каталуния може да обяви независимост без съгласието на Мадрид.

“Това показва, че е напълно възможно да вземем решение за суверенитета си, както правят всички останали страни”, се казва в изявлението на Пучдемон. Той положи клетва през януари и състави 18-месечен план за независимост, според който каталунските власти трябва да одобрят конституция и да започнат изграждането на необходими за една независима държава институции, като армия и централна банка.

Пучдемон изпрати и послание на подкрепа на Шотландия. Днес шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че е “много вероятно” да се свика втори референдум за независимост на Шотландия. Мнозинството шотландци гласуваха за оставане в ЕС на вчерашния референдум, припомня Ройтерс.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че брекзитът показва рисковете от референдуми и разделенията, до които водят. Той повтори, че никога няма да позволи организиране на референдум за независимост в испански регион.

 БТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>