БОСИЛЕК

imagesТова растение е роденo в Индия. Първи в Европа са го донесли гърците и римляните. В древен Египет то е било използвано в процеса на мумифициране. За римляните е символ на любовта.

Описание: Едногодишно тревисто растение. Има голо четериръбесто стъбло. Цветовете са бели, срещат и розови и виолетови цветове, макар и рядко. Разположени са в пазвите на листата. Плодът е сух и когато узрее се разпада на четери орехчета – кафяво-черни на цвят.

Босилекът се използва широко в тайландската и виетнамската кухни, толкова популярни през последните години. В кухнята се използва за салати, например салата от домати. Много добре се съчетава с чесън, с лимон, зехтин, с паста, с патладжан, с картофи, с боб и ориз (ориз и паейя). Приготвя се ароматно масло от босилек. В италианската кухня е основата на вид песто.

Босилекът е добро средство за нашето здраве: за стомашни и чревни проблеми. И, е добре за настроението. Използват се листата му – пресни или сушени, както и целите стръкове. Берат се по време на цъфтежа на растението през периода юли – август. Листата са най-ароматни, когато са млади. Те са сиво-зелено и интензивно зелени отдолната страна. Препоръчвам да се сушат на сянка и след това да се съхраняват в стъклен буркан. Срокът на годност на изсушеното растение е 1 година.

Химичен състав: Органични киселини, минерални соли, сапонини, танини, гликозиди, горчиво вещество, етерично масло ( в състава му са: цинеол, линалоол, пинен, мирцен и др. ). Притежава противомикробно действие, дължащо се на етеричното масло.

Други действия: противовъзпалително, противокашлично и спазмолитично. Босилекът е репелент против комари. Помага на храносмилането, при стомашни спазми, при повръщане; подобрява апетита, чревния дискомфорт; за възпаление на венците; насърчава производството на мляко при майки, които кърмят. Повлиявава при чернодробни и бъбречни възпаления, задух и др.

Външна употреба: За гаргара: при болки във венците и гърлото. Приготвя се отвара с 1 супена лъжица изсушени листа в 500 мл студена вода. Варят се в продължение на  5 минути. Прецежда се и след като изстине до леко топло, се използва. Един от традиционните употреби на босилек е стимулиране на скалпа и по този начин растежа на косъма. Приготвя се отвара с 1 супена лъжица изсушени листа в 1 литър студена вода. Варят се в продължение на  5 минути и киснат 15минути. Прецежда се. След това се измива и изплаква косата.

За насърчаване на храносмилането, премахване на стомашни спазми, при повръщане, при чревен дискомфорт, препоръчвам: 2 супени лъжици от листата  да се прибавят в 1 литър студена вода. Варят се 5 минути и след това престояват 15 минути под капак. Прецежда се. Отварата се изпива на 4 пъти за деня, преди хранене.

!!!   Внимание   !!! Големите количества при употреба, както и продължителното време на прием, не са желателни!

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>