Боклукчиите в Мадрид започнаха безсрочна стачка

zx450y250_2176101Персоналът по почистването на улиците и парковете в Мадрид вчера започна безсрочна стачка срещу социален план, който засяга близо 20% от работниците и предвижда понижаване на някои заплати до законовия минимум, обявиха синдикатите, цитирани от “Франс прес”.

“Изправени пред ситуация на социално изключване, служителите са в безсрочна стачка от полунощ и тя ще продължи, колкото е необходимо, за да се сложи край на тази лудост”, заяви Хуан Карлос дел Рио, говорител на Общия съюз на трудещите се.

Засега синдикатите и ръководството не виждат изход от конфликта. “Не виждам решение. Мадрид ще се превърне в кочина”, предупреди Франсиско Харгон, председател на асоциацията на сметопочистващите фирми в Мадрид (Aselip).

Боклукчиите в Мадрид започнаха безсрочна стачкаReuters

Синдикатите са против план, предвиждащ за момента да бъдат да бъдат закрити близо 1100 работни места освен вече премахнатите 350 през август. Според плана също така ще бъдат понижени заплати  с до 40%, казват синдикатите.

“Един градинар печели 900 евро, а един боклукчия – 1050 евро. Това ще означава понижение до законовия минимум” от около 650 евро, подчерта Хуан Карлос дел Рио.

Боклукчиите в Мадрид още в понеделник започнаха да палят огньове и да хвърлят пиратки по време на шумен протест на един от главните площади на испанската столица – “Пуерта дел сол”, докато се готвеха за началото на безсрочната стачка.

Боклукчиите в Мадрид започнаха безсрочна стачка

Източник: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>