Близки на моряците от кораба “Св. Николай”, които бяха задържани в Испания, са на среща с евродепутати в Брюксел

índice

Близки на моряците от кораба “Св. Николай”, които бяха задържани през август миналата година в Испания, са на среща във вторник с евродепутати в Брюксел.

21 български моряци попаднаха в испанския арест, тъй като на борда на кораба им бяха открити 3 т кокаин. Дрогата се оценява на 150 млн. евро.

“Срещата в Брюксел за нас е последен шанс. Оказа се, че Господ Бог е Брюксел и се обръщаме с надежда нещата да се решат там”, обяви пред Нова тв Антоанета Николова – съпруга на един от задържаните. По думите моряците са отчаяни и изоставени.

Правителството предаде 21 български моряци и кораба, който е тотално разрушен, допълни жената. Преди време двама от екипажа бяха пуснати под гаранция от по 10 хил. евро, но нямат право да напускат Испания.

Близките на моряците ще разкажат на евродепутатите как българските следователи пречат да бъдат освободени задържаните. Според Николова прокурорът в Испания е представил документ, че моряците не могат да бъдат освободени, защото нашите следователи искат да разпитат някои от екипажа.

Ивелина Атанасова, която е близка на капитана на задържания кораб, обясни, че очаква грешките при ареста да бъдат поправени и моряците да се върнат в България, където да бъде доказана невинността им.

“Никаква помощ не срещнахме от държавата, вече не се и надяваме на тази помощ”, каза Атанасова. Тя припомни, че вътрешният министър Цветанов обещавал да се свърже с близките на моряците и да се срещне с тях. Това обаче така и не се случило, а след като правителството излезе в оставка, едва ли някога ще стане.

“Почваме да се страхуваме, че нашият случай се превръща във втора “Либия”, където задържаха медицинските сестри. Мина половин година и държавата не прави нищо – нито външно, нито вътрешно министерство, нито политиците. Трябва ли да изчакаме и ние 8 години?”, запита Атанасова.

Задържани по наркоаферата имаше и в България – Руслан Колев и Дойчин Дойчев. Спецсъдът обаче ги освободи. Прокуратурата още не е казала дали е готова да изправи двамата на подсъдимата скамейка. /trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>