Бил Гейтс влезе в испанската строителна компания FCC

bill-gatesГейтс е вторият най-голям акционер във фирмата, която строи Дунав мост ІІ, след като купи 6% от акциите й.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс направи сериозен залог за възстановяването на строителния сектор в Испания. Той вече е вторият най-голям акционер в закъсалата заради кризата строителна компания FCC, съобщава FT.

Компанията е продала 6 на сто от своите акции на фондове, свързани с Гейтс, за 113,5 млн. евро. Цената за една акция е 14,86 евро – с 4,5% по-ниска спрямо цената на затваряне от понеделник.

Говорител на Бил Гейтс потвърди инвестицията, но не дава повече подробности. Най-големият акционер в строителната компания остава наследницата Естер Копловиц с дял от 53,9%.

След съобщението на компанията акциите й поскъпнаха с близо 10 на сто вчера до 17,2 евро за лот. В днешната сесия засега се отчита отстъпление с 2,4% до 16,56 евро за брой. За последната 1 година обаче акциите на компанията са поскъпнали с над 63%.

Испанското правителство също се възползва от новината и побърза да обяви, че инвестицията е в резултат от нарастващото доверие в испанската икономика. Наскоро Мадрид повиши очакванията си за растежа през следващата година и дори очаква икономиката да излезе от рецесията.

Най-големите строителни компании в Испания станаха символ на кризата в страната, след като се спука имотният балон след края на ерата на евтините и лесни кредити. Строителните фирми бяха принудени да продават активи на безценица, за да рефинансират дълговете си.

FCC в момента преговаря с кредитори за рефинансиране на 5 млрд. евро банков дълг. За първото полугодие компанията отчете 607,6 млн. евро загуба, след като по същото време на миналата година регистрира 53,4 млн. евро печалба.

Компанията успя да преориентира дейността си и да си осигури повече поръчки от чужбина. Тя успя да спечели и голяма поръчка за строителството на участък от метрото в Рияд, Саудитска Арабия. В България фирмата отговаряше за строителството на Дунав мост ІІ. /Източник: Инвестор.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>