Билбао (Bilbao)

PENSION-ARIAS-BILBAO.-CASCO-VIEJOБилбао (на испански Bilbao, на баскийски Bilbo) е град, намиращ се в северната част на Испания.

География

Билба̀о е столицата на провинция Биская (Vizcaya). Построен е на бреговете на реките Нервион (Nervión) и Ибаиса̀бал, при мястото им на вливане в Бискайския залив (т.нар. “Естуар на Билбао”, дълъг 15 км).

Климатът е океански с чести целогодишни валежи. Най-дъждовния месец е ноември, когато често се изливат порои.

Население 353 173 жители, а с околните предградия метрополията Голям Билбао достига 950 155.

История

Градът е основан на 15 юни 1300 г. от бискайския владетел дон Диего Лопес V де Аро.

Архитектурни забележителности

  • Катедралата “Сантяго”
  • Мостът “Субисури
  • Музеят “Гугенхайм”, открит през 1997 г.
  • Стадион “Сан Мамес”
  • Театърът “Ариага”

Икономика

Билбао е най-големият и важнен град в страната на баските (Euskal Herria) и един от основните икономически центрове в северната част на Иберийския полуостров.

Пристанището на Билбао е едно от най-големите в Испания и дава работа на над 9 500 души. За 2007 през него са преминали 40 милиона тона товари и над 170 000 пътници.

Туризмът е другият стълб в икономиката на града. В миналото известен като миньорски град (големи залежи от желязо, изнасяно в цяла Европа), днес Билбао залага на сектора на услугите. Част от администрацията на BBVA, втората по големина банка в Испания, която е основана в града, също е тук.

Спорт

Представителният футболен отбор на града се нарича Атлетик Билбао. Той е дългогодишен член на испанската Примера дивисион. Играе своите мачове на стадион “Сан Мамес”. /Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>