Бившият крал на Испания Хуан Карлос може да бъде съден за бащинство

zx450y250_2454047

source-reuters

Съд в Испания се съгласи в сряда да разгледа дело за бащинство, заведено срещу бившия крал Хуан Карлос от 48-годишната белгийка Ингрид Сартиау, предаде “Ройтерс”. Това е поредния неудобен епизод за кралското семейство на Испания.

Сартиау е завила, че майка й е имала връзка с Хуан Карлос през 60-те години на 20 век, докато той е бил женен и престолонаследник. Тя твърди, че популярният на времето си монарх, който управлява близо 40 години, е баща й.

Хуан Карлос, бащата на крал Фелипе VI, абдикира през 2014 г. в ход, който беше насочен към възстановяването на популярносттана монархията. Серия от скандали разкриха липсата на връзка между кралаското семейство и обществото в Испания, като тайния лов на слонове в Африка на Хуан Карлос в разгара на икономическата криза в страната.

Абдикацията на 78-годишния крал, който има здравословни проблеми и ходи с бастун след няколко операции на бедрото, доведе до загубата на неговия съдебен имунитет, от който се ползва кралското семейство. Говорител на двореца е отказал коментар по случая в сряда.

Съдът по-рано отхвърли друго дело за бащинство срещу бившия крал, от 58-годишен испанец, Алберто Сола, заявявайки, че не отговаря на законовите изисквания.

Испанските депутати трескаво подготвиха ново законодателството след абдикацията му, за да не може Хуан Карлос да бъде подсъдим в обикновените съдилища. Въпреки това, той все още може да бъде съден в най-висшия испански съд, Върховния съд.

Хуан Карлос има 20 дни, за да отговори на делото. В крайна сметка, на бившия крал може да бъде наредено да се подложи на тест за бащинство и делото би могло да се стигне до публично изслушване.

Въпреки че крал Фелипе стои на челните места в проучванията на общественото мнение, семейството му продължава да създава скандали. Сестра му, Кристина де Бурбон, скоро ще бъде изправена пред съда по обвинения в данъчни измами.

Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>