Бившият директор на МВФ Родриго Рато беше осъден на 4 години затвор

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000234621-article3

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Родриго Рато е осъден на четири и половина години затвор в Испания за финансова измама, предаде БТА, позовавайки се на решение на Националната съдебна колегия на Испания.

Осъдени бяха всичките 65 души, свързани с използване на “черни карти” на банка Каха Мадрид (Caja Madrid), впоследствие Банкиа (Bankia), в които са влагани укрити от данъци средства. Според обвинението с помощта на тези карти от 2003 до 2012 г. тези лица са похарчили над 12 млн. евро за лични нужди.

По-голяма присъда – 6 години затвор – получи бившият изпълнителен директора на Каха Мадрид Мигел Блеса. Рато е осъден в качеството му на бивш директор на Банкиа.

Според Рато всичко е било напълно законно и той нямал никакви поводи да се съмнява, че картите са били част от заплатата му.

Родриго Рато е бил вицепремиер на Испания (1996-2004 г.), управляващ директор на МВФ (2004-2007 г.) и президент на Банкиа (2010-2012 г.).

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Радина Колева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>