Белият трън (Silybum marianum) – силата му през пролетта, пречиствайки черния дроб

Белият трън – растение свято за много народи, днес ще погледне от ГРАДИНАТА на ЗДРАВЕТО, в която е нужно да влизаме по-често.

Това светло растение изчиства много от органите на нашия организъм и ни дава сили за напред след поредната ни пролет.

Индийците, гърците и римляните го познават и ползват с лечебна цел. Символ на шотландците.

Белият трън е с мощни чернодробнопречистващи свойства. Основната му активна съставка е фитохимикала СИЛИМАРИН – едно съединение, което може да се гордее, че има дори по-силно антиоксидантно действие от витамините С, Е и бета-каротина.

Ако, трябва да го сравним персонално с витамин Е, силимарина е 10 пъти по-мощен от него. Пречиства организма от свободните радикали, които увреждат клетките ни.

Освен ролята му на пречиствател на черния дроб, произвежда белтъчини, необходими за изграждането на нови клетки и възстановяването на вече увредените чернодробни тъкани от различните токсини, внесени от храна, алкохол, лекарства, наркотици и т.н. Подпомага лечението на вече заболелите хора от вирусен хепатит. Дава възможност на болните от цироза да увеличат живота си.

Най-изпъкващи сред ролите на белия трън е ПРОФИЛАКТИЧНАТА. Освен, че изчиства черния дроб, той извлича мръсотиите и от стомаха и червата ни.

Предпазва бъбреците. Полезното му действие се изразява и при възникнали вече заболявания на червата – възпаления. В полза е и при заболявания на надбъбречните жлези и заболявания на пикочния мехур. Има много добра роля при лечението на псориазис, както и да засилва изтощена имунна система.

– Какво съдържа още тази свята и полезна билка? В състава ѝ, освен силимарин има и куърцитин, апигенин, силандрин, силидианин, силибин, силимонен, таксифолин и други фитохимикали.

Фумаровата киселина, която също е фитохимикал се съдържа в белия трън. Тя регулира киселинността. Нейните естери се използват при лечението на псориазис. Кожата ни, когато е изложена на слънце по естествен начин произвежда фумарова киселина.

В състава от хранителни вещества на белия трън са желязото, калцият, които са едни от най-липсващите микроелементи в организмите ни. Съдържат се още калий, магнезий, манган, фосфор, селен, цинк, някои аминокиселини и полиненаситени мастни киселини.

Белият трън е едногодишно или двугодишно растение, което можем да го видим на пустеещи места, около сгради и огради.

Стига до височина 150 см, с право или леко разклонено стебло. Листата му са едно след друго разположени – едри с бели мрежовидни жилки, с изрязани триъгълни дялови, в края си с бодлички, оцветени в жълто.

Цветните кошнички са също едри и са разположени в няколко реда, а по краищата си имат малки бодли с един по-едър бодил на върха. Всички цветове в кошничката са пурпурни и рядко бели. Плодовете са обратно овални, сплескани с т. нар. хвърчилка. Цъфти през месеците от май до август. Използват се плодовете, които се събират през месеците август и септември.

Белият трън има доказано противотуморно действие при рак на гърдата и на простата жлеза. С положително влияние към циреи, абцес, акне, лупус, розацея, себацейни кисти, старчески петна и др. С доказано действие при анорексия, булимия, Лаймска болест, мононуклеаза, панкреатит, предменструален синдром, ревматизъм, Болест на Крон, Болест на Уилсън, Болест на Паркинсон, Синдром на Рей, Синдром на хроничната умора и т.н и т. н. Помага ни при тютюнопушене и алкохолизъм – да спрем дрогирането си с тях, да преодолеем зависимостта и стреса.

!!! Белият трън е слабо разтворим във вода и неговото мощно действие не е така добре изразено под формата на отвара, както като се използва като концентрат или екстракт !!!

!!! При прекомерна употреба се наблюдават подуване на корема с последваща диариа. Може да предизвика и алергични реакции при хора, които имат такива, и към останалите представители на неговото семейство като невен, маргаритка, хризантема!!!

!!! Винаги се съветвайте със специалист, когато използвате билки, а белият трън го имайте предвид при профилактика на черния дроб !!!

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>