Белгийската прокуратура поиска от съда Пучдемон да бъде върнат в Испания

69_uttltfБелгийската прокуратура поддържа искането на Испания да бъде върнат отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон.

Това съобщиха представители на защитата на Пучдемон, цитирани от местни медии. Според тях съдът ще произнесе първото си решение на 4 декември.

Днес белгийски съд заседава за първи път по същество по издадената от Испания европейска заповед за задържане. Пучдемон и четирима бивши регионални министри от неговото правителство са в Белгия, с мярка за неотклонение.Съдът днес изслушва страните по процедурата при закрити врата.

Пучдемон се предаде на белгийските власти на 5 ноември, два дни след като Испания поиска той да бъде задържан и върнат в родината си. Същия ден той бе освободен условно, без право да напуска Белгия и със задължението да се явява редовно на полицейски и съдебни призовки.

Очакваното първо съдебно решение подлежи на обжалване от страна на обвиняемите и на прокуратурата. Срокът за произнасяне по възможното обжалване ще бъде 15 дни.

Допустимо е последващо обжалване на апелативна инстанция, която ще разполага със срок от 30 дни за постановяването на решение.

Определението на апелативната инстанция също може да бъде оспорено и така окончателното решение по искането на Испания следва да бъде постановено след още 15 дни.

ДНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>