Безработицата в Испания започва да засяга и най-защитените служители

despedir-empleadoБезработицата в Испания, достигнала рекордното равнище от 27.16%, вече започва да засяга и смятаните за най-защитени служители – мъже между 30 и 50 години, с висше образование и постоянен трудов договор, показва проучване, цитирано от БТА и “Франс прес”.

“Безработицата вече започва да засяга онези, които наричаме инсайдери, изтъкна пред журналисти Жозеп Мария Комахункоса, преподавател в търговското училище ESADE и автор на проучването.

Първоначално тази категория не беше засегната от безработицата и в началото на кризата през 2008 година делът на безработните в този дял беше едва 3%. През 2012 година обаче те станаха 13%, отбеляза икономистът.

Той предупреди, че ефектът от безработицата върху потреблението ще бъде по-силен, тъй като досега то се поддържаше тъкмо от тази категория.

Освен това според него това ще увеличи още повече дела на съмнителните банкови кредити, тъй като тази категория, смятана от агенция Fitch като най-склонна да притежава жилище, трудно ще погасява заемите си.

ESADE предупреждава, че очаква безработицата да остане висока през 2013 и 2014 година, с постепенен спад, но без голямо понижение преди 2014 година.

В проучването е предвидено свиване на БВП с около 1% през 2013 година и едва през 2014 година да се отвори възможност за икономически растеж, който ще остане умерен, под 1%. Това няма да позволи създаването на много работни места, отбеляза Комахункоса. Той подчерта необходимостта от политика, подкрепяща растежа. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>